Roasted sweet potatoes with lemon chickpea and tahini avocado sauce, fore Englsih scroll down
Trochę wstyd mówiąc szczerze, bo ten przepis przeleżał u mnie w archiwum dobre pół roku. Nie wiem, dlaczego tak długo się zbierałam, żeby go opublikować, co więcej nie wiem, jak mogłam kazać Wam tak długo czekać na ten przepis!
Nadszedł jednak ten moment, kiedy stwierdziłam, że jest to najlepszy moment na ujawnienie tego przepisu na blogu. Dla mnie jest to bardzo wiosenne danie. Jest lekkie, kolorowe i nastraja do lepszego humoru.
A ten sos... kochani, będziecie zachwyceni!
Pieczone słodkie ziemniaki z cytrynową ciecierzycą i sosem z tahini i awokado
4 porcje
składniki na sos:
- 1 awokado
- 80 g tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- 60 ml wody
Wszystkie składniki zblendować na kremową konsystencję, odstawić.
składniki na cytrynową ciecierzycę:
- puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki połączyć i ostawić.
pozostałe składniki:
- 4 średnie słodkie ziemniaki
- kawałek fety (w wersji wegańskiej pominąć)
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
W ziemniakach zrobić parę dziurek widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok godziny aż będą miękkie. Następnie wyjąć z piekarnika, odrobinę przestudzić i wyżłobić trochę miejsca w środku ziemniaka. Do środka włożyć ciecierzycę i podawać z sosem oraz fetą.
Smacznego!
Roasted sweet potatoes with lemon chickpea and tahini avocado sauce
4 portions
ingredients for sauce:
- 1 big avocado
- 80 g tahini
- 1 garlic clove
- 1 tablespoon lemon juice
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1/4 teaspoon salt and pepper
- 60 ml water
Blend all ingredients into smooth paste and set aside.
ingredients for lemon chickpea:
- 1 can chickpea
- 3 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon lemon juice
- zest of 1/2 lemon
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1 chopped garlic clove
- 1/4 teaspoon salt
Mix all ingredients in a bowl and set aside.
remaining ingredients:
- 4 medium sweet potatoes
- piece of feta (drop in vegan version)
Preheat oven to 200 C.
Prick potatoes in several places and take to the preheat oven, bake around 1 hour until tender. Take out from the oven and set aside for 3 minutes until cool a bit. Next take out the middle of the potatoes, put chickpea in and serve with sauce and feta (if not vegan).
Enjoy!
Cudowne jedzonko!
OdpowiedzUsuńJak cudownie, mam świeżo zrobione tahini. Trzeba działać 😉
OdpowiedzUsuńTo jest zajefajne 😍 Sztos!
OdpowiedzUsuń