Cauliflower crust pizza with spinach, prosciutto and mozzarella, for English scroll down
Jest to swego rodzaju kłamstewko i oszukiwanie. To nie jest zastępstwo pizzy, ponieważ pizzy nie da się zastąpić. Da się natomiast urozmaicać i próbować czegoś nowego. Wiecie, nic mi nie zastąpi pszennego cienkiego i chrupiącego ciasta, ale dla mnie przynajmniej, nie chodzi o zastępowanie. Chodzi raczej o zabawę w smaki i struktury, dlatego pizzę z kalafiora każdy powinien spróbować, tak dla ciekawości chociażby. A jest tego warta, to na pewno:)
Pizza z kalafiora ze szpinakiem, prosciutto i mozzarellą
2 mniejsze porcje
składniki na pizzę:
- 1 kalafior
- 50 g startej mozzarelli
- 20 g startego parmezanu
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Piekarnik nastawić na 230 C- grzanie góra-dół.
Kalafiora podzielić na różyczki i rozdrobnić na drobny "ryż" w rozdrabniaczu. Włożyć do mikrofalówki i ustawić dużą moc na 5 minut. Następnie wyjąć i ostudzić, po czym owinąć w gazę i wycisnąć najwięcej wody, ile się da. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wysmarować odrobiną oleju. Masę kalafiorową przełożyć na natłuszczony papier i uformować na kształt pizzy.
Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut aż się zrumieni.
składniki na wierzch:
- 4 plastry prosciutto
- garść liści szpinaku
- 1 łyżka pesto bazyliowego
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 10 g startego parmezanu
- 50 g mozzarelli pokrojonej w plasterki
Podpieczony spód wysmarować pesto, dodać liście szpinaku, mozzarellę, prosciutto i pokrojone pomidorki. Posypać parmezanem i piec kolejne 5-7 minut aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Cauliflower crust pizza with spinach, prociutto and mozzarella
2 smaller portions
ingredients for pizza:
- 1 cauliflower head
- 50 g grated mozzarella
- 20 g grated Parmesan
- 1 egg
- salt, pepper to taste
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried basil
Preheat oven to 230 C.
Divide cauliflower into florets, then crush into a food processor. Take to the microwave and cook for 5 minutes until high power. Take out and set aside to cool. Next wrap in kitchen cloth and squeeze out the water as much as you can. Put into a bowl and add all remaining ingredients, stir well.
Line baking sheet with parchment paper and spread a little bit of oil over the paper. Put cauliflower mixtrue onto paper and form pizza shape. Take into the preheated oven and bake 15 minutes until golden.
remaining ingredients:
- 4 slices prosciutto
- handfull of spinach leaves
- 1 tablespoon basil pesto
- 50 g cherry tomatoes
- 10 g grated Parmesan
- 50 g sliced mozzarella
Spread basil pesto onto prebaked crust. Add spinach leaves, mozzarella, prosciutto and tomatoes. Sprinkle with Parmesan and bake another 5-7 minutes until the cheese has melted.
Enjoy!
Danie jest wyśmienite 😍 Nie zwlekałam zbyt długo odkąd zobaczyłam przepis 😉
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńAle smakowita
OdpowiedzUsuńWow, ciekawy przepis! aż ślinka cieknie patrząc na te zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńlubię takie niezwykłe pizze :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis
OdpowiedzUsuń