poniedziałek, 13 maja 2019

Łosoś w papilotach ze szparagami, groszkiem cukrowym i bazyliowym pesto

Salmon in foil pockets with asparagus, sugar peas and basil pesto, for English scroll down


To kategoria przepisów "jedz pysznie, nie gotuj zbyt długo". Sprawdzony łosoś w papilotach robi się szybko i sprawnie, obiad gotowy w mniej niż 30 minut. Wiem, że jest masa ludzi, którzy bardzo lubią takie przepisy, a jako że ja ostatnio naprawdę nie mam czasu, postanowiłam bliżej się im przyjrzeć. Jest to naprawdę smaczny przepis na łososia bez nakładu pracy, koniecznie sprawdźcie w swojej kuchni:)

Łosoś w papilotach ze szparagami, groszkiem cukrowym i bazyliowym pesto
4 porcje

składniki:
- 4x125 g filetu z łososia
- 500 g szparagów
- 250 g groszku cukrowego
- 4 łyżeczki pesto bazyliowego
- sól, pieprz do smaku
- trochę oliwy z oliwek
- 1 cytryna

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Na blachę do pieczenia ułożyć 4 kawałki foli aluminiowej. Na każdą z nich ułożyć łososia, obok groszek i szparagi. Górną część łososia wysmarować pesto. Całość polać oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem, wycisnąć sok z cytryny bezpośrednio na rybę i warzywa. Folię zwinąć w sakiewki i wszystko włożyć do piekarnika, piec ok 10-12 minut.
Smacznego!

Salmon in a foil pockets with asparagus, sugar peas and basil pesto
4 portions 

ingredients:
- 4x125 g salmon fillet
- 500 g asparagus
- 250 g sugar peas
- 4 teaspoons basil pesto
- 1 lemon
- salt, pepper to tase
- bit of olive oil to drizzle

Preheat oven to 200 C.
Line baking sheet with 4 aluminium sheets. Put salmon on each aluminium foil. Next put veggies and spread pesto over the fish. Drizzle with olive oil, season with salt and pepper and squeeze juice from lemon on the fish. Close aluminium foil, creating small pockets. Take into the preheated oven and bake approx. 10-12 minutes.
Enjoy!






3 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...