Rabanadas
Kto nie lubi słodkich tostów z chałki? Ja przynajmniej takiej osoby nie znam. Portugalskie rabanadas mają w sobie coś, co mnie do nich niesamowicie przyciąga- oczywiście cynamon. Mój chłopak zrobił mi je pierwszy raz na śniadanie już dawno temu, ale do dzisiaj cyklicznie powtarzamy to śniadanie. Są pyszne, nie trzeba ich zbytnio przedstawiać, bo bronią się same. Koniecznie spróbujcie zrobić je z dodatkiem porto- są naprawdę wyśmienite!
Rabanadas
8 porcji
składniki:
- 8 kromek grubo pokrojonej, najlepiej czerstwej chałki
- 800 ml mleka lub 650 ml mleka i 150 ml porto
- skórka z 1 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g cukru
- oliwa z oliwek (łagodna w smaku) do smażenia- smażyć na 1 cm warstwie oliwy
Mleko podgrzewać razem z 50 g cukru, skórką z cytryny, laską cynamonu i jeśli używacie z porto ok 5-10 minut. Jajka roztrzepać w misce.
Chleb maczać w ciepłym mleku, następnie w roztrzepanych jajkach. Smażyć na oliwie na złoty kolor. 100 g cukru połączyć z cynamonem i obsypać chleb.
Smacznego!
Rabanadas
8 protions
ingredients:
- 8 thick pieces of loaf bread or challah
- 800 ml milk or 650 ml milk and 150 ml port wine
- zest of one lemon
- 1 cinnamon stalk
- 50 g sugar
- 3 eggs
- 1 tablespoons cinnamon
- 100 g sugar
- olive oil (mild taste) to fry- you should fry rabanadas on 1 cm layer of olive oil
Heat milk with 50 g sugar, lemon zest, cinnamon and, if using port wine. Slightly beat eggs in a bowl. Next soak bread in the milk then in the eggs and fry on olive oil.
Mix 100 g sugar with cinnamon and sprinkle fried bread.
Enjoy!
Muszę koniecznie spróbować takich tostów :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna wersja tostów. Wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń