Bamboo chicken curry, for English scroll down
Na dzisiaj coś, co uwielbiam gotować z wielu powodów. Jednym z nich jest oczywiście smak, ale poza tą oczywistością. lubię gotować curry, ponieważ wystarcza na dłużej i z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Tym razem pokusiłam się o zakup bambusa i jest to strzał w 10, jeśli chodzi o dodatek do curry, świetnie sprawdza się w tej roli.
Ostatnio nie ma mnie tutaj często, po zmianie pracy mój tryb życia również uległ zmianie. Nie umiem jeszcze przyzwyczaić się do innych godzin pracy, dlatego na nic nie mam czasu. Ale to minie, muszę się tylko trochę bardziej zorganizować;)
Curry bambusowe z kurczakiem
6 porcji
składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka bambusa w plasterkach
- 1 duża marchewka
- 2 papryki (zielona i czerwona)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- sól, pieprz do smaku
Cebulę, czosnek i kurczaka pokroić w kostkę, marchew oraz paprykę w słupki. Na łyżce oleju podsmażyć kurczaka z solą i pieprzem, odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać marchew, chwilę później paprykę i smażyć 3-5 minut. Dodać pastę curry i tamaryndową oraz wszystkie przyprawy, smażyć przez 30 sekund. Wlać mleko kokosowe oraz pomidory w puszce i bambusa. Wszystko zagotować i gotować na mniejszym ogniu ok 20-25 minut. Dodać kurczaka, przyprawić solą i pieprzem jeśli trzeba i gotować jeszcze 2 minuty.
Smacznego!
Bamboo chicken curry
6 portions
ingredients:
- 2 cans coconut milk
- 1 can chopped tomatoes
- 1 big carrot
- 2 bell peppers (green and red)
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 500 g chicken breast
- 1 can sliced bamboo
- 1 teaspoon red curry paste
- 1 teaspoon tamarind paste
- 2 tablespoons coconut oil
- 1 teaspoon curry powder
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoons ground ginger
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander powder
- salt and pepper to taste
Onion, garlic and chicken cut into cubes, Bell peppers and carrot into stripes. Heast a big frying pan with one tablespoon coconut oil and fry chicken until golden on both sides, set aside.
In the same pan heat another tablespoon coconut oil and add onion, fry until glossy. Next add garlic and fry another 30 seconds. Add carrot, few minutes later add bell pepper and fry for 3-5 minutes more. Add curry and tamarind pastes, all spices and fry for 30 seconds. Pour coconut milk, tomatoes and add bamboo, bring to boil and cook on low heat 20-25 minutes. Add chicken, season with salt and pepper if needed and cook for another 2 minutes.
Enjoy!
Muszę nabyć tego bambusa. Obok wshodnich smaków nie można przejść obojętnie 😉
OdpowiedzUsuńJak to bardzo bardzo smakowicie wygląda! Podziwiam za kunszt! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry i chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo to apetycznie wygląda, chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń