poniedziałek, 17 czerwca 2019

Tarta pomarańczowa z ricotty

Ricotta orange tart, for English scroll down


To był mój mały eksperyment, ponieważ chciałam zrobić ciasto z ricotty, ale nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Myślałam o tym, że ciasto będzie miało strukturę bardziej przypominającą hmm... wnętrze do quiche? Okazało się, że smakuje bardzo sernikowo, z czego się cieszę.
Pomarańcze ususzyłam sama, najpierw na grzejniku, potem dokończyłam w piekarniku. Muszę przyznać, że tarta wyszła bardzo elegancka, ale zarazem prosta;)
Koniecznie spróbujcie!:)

Tarta pomarańczowa z ricotty
forma do tarty 28 cm

składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 1 jajko

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i wymieszać. Szybko zagnieść w dysk, owinąć w folię plastikową i schować do lodówki na godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 C.- grzanie góra-dół.
Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość 3-4 mm, owinąć w wałek i przenieść na formę. Wypełnić ją ciastem i spód nakłuć widelcem. Do środa włożyć folię aluminiową i wypełnić obciążnikiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie z folią aluminiową i piec kolejne 10 minut. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

składniki na wypełnienie:
- 500 g ricotty
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy i cytryny

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładki krem, wylać na podpieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika (nadal 190 C.). Piec ok 40 minut aż masa się zestali.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić, następnie ozdobić suszonymi pomarańczami i podawać (tarta jest lepsza po jednym dniu).
Smacznego!

Ricotta orange tart
28 cm tart form

ingredients for crust:
- 250 g all purpose flour
- 125 g cold butter
- 60 g sugar
- 1 egg

In a bowl mix flour and sugar, add cubed butter and crush with fingers until crumbles. Add egg and stir to combine. Quickly form a disc shape, wrap in a plastic foil and take to the fridge for an hour.
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Take out crust from the fridge and roll out on 3-4 mm thickness. Transfer to the form and fill it up. Prick the buttom with a fork, next cover with aluminium foil and add weights. Take to the preheated oven and bake 10 minutes, next take out weights and bake another 10 minutes. Take out from the oven and cool.

ingredients for filling:
- 500 g ricotta
- 3 eggs
- 3 tablespoons sugar
- juice from 1 orange
- zest of 1 lemon and 1 orange

Put all ingredients into a bowl and mix until smooth. Fill the crust and take into the oven (still 190 C). Bake approx. 40 minutes until set. Take out from the oven and cool. Decorate with dried oranges and serve (tart is the best after one day).
Enjoy!







16 komentarzy:

  1. Takie eksperymenty w kuchni czasami okazują się strzałem w 10! Tak widać jest u Ciebie, super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda epicko! Pięknie i na pewno bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak pomaranczy? Czemu nie. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne, grzechem byłoby nie spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znając moje szczęście to i tak by mi nie wyszła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. no chodzi za mną od miesiąca, więc chyba już nadszedł czas, żeby ją zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super. Świetna prezentacja i zdjęcia. Przepis nie wydaje się taki skomplikowany, wiec może i taka ciapa jak ja sobie z nim poradzi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze nie mam blachy do tarty. Kiedyś jadlam dobrą z porem

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ te pomarańczki kuszą! A może i ja zrobię, hmmm

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pozycja na kolację! Właśnie czegoś takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem wielbicielką tart, a pomarańczowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale to wygląda, zapisuję :))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...