Cauliflower rice with chicken and mozzarella, for English scroll down
Lubię kalafior, nawet na surowo, ale ryżu z kalafiora jeszcze nigdy nie jadłam. Nie miałam wątpliwości, że mogłoby mi nie zasmakować, bo to w gruncie rzeczy kalafior. Byłam natomiast trochę zdziwiona, że jest to aż tak dobre. Nie, żebym miała jakieś zastrzeżenia do zamienników ryżu, którego nie da się raczej zastąpić, ale ryż kalafiorowy jest bardzo smaczny. Podrasowałam go mozzarellą, więc całość ładnie się ciągnęła. Kurczak można zastąpić tofu, ale naprawdę dobrze się tutaj komponuje. Polecam Wam ten kalafior na upały, robi się go bardzo szybko i jest lekki, nie będzie ciążył Wam na żołądku- chyba że jesteście wrażliwi na potrawy wzdymające, wtedy odradzam.
Prawie dwa tygodnie mnie tu nie było. Czynników było kilka. Wracam jednak, w lipcu będę miała dosyć sporo wolnego czasu, więc na pewno nadrobię zaległości. Nie z mojej zachcianki to wolne, ale cóż, czasami różne sprawy wynikają za późno.
Ryż z kalafiora z kurczakiem i mozzarellą
4-5 porcji
składniki
- 1 kg różyczek kalafiora
- 500 g obranych pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 125 ml bulionu
- 100 g mozzarelli, startej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- zgrillowane piersi z kurczaka
Kalafiora rozdrobnić w rozdrabniaczu, ma przypominać strukturą większy kuskus. Cebulę, czosnek i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wrzucić pieczarki, przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć aż się zrumienią. Dodać cukinię i smażyć ok 5 minut aż zmięknie ale nadal będzie chrupiąca. Wrzucić kalafior, smażyć 2 minuty, następnie wlać bulion, dodać paprykę i odrobinę soli oraz pieprzu. Gotować pod przykryciem 3-5 minut. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. Wyłączyć ogień, dodać mozzarellę i wymieszać aż ser się roztopi.
Podawać z kurczakiem.
Smacznego!
Cauliflower rice with chicken and mozzarella
4-5 portions
ingredients:
- 1 kg cauliflower florets
- 500 g peeled mushrooms
- 1 zucchini
- 1 onion
- 125 ml stock
- 100 g mozzarella, shredded
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt, pepper to taste
- grilled chicken breasts
Blend cauliflower in a food processor until crumble. Cut onion, garlic and zucchini into cubes, mushroms in slices. Heat a frying pan with 1-2 tablespoons oil and fry onion until glossy, add garlic and fry another 30 secornds. Add mushrooms, season with sal, pepper and thyme, fry until golden brown. Add zucchini and cook 5 minutes more. Add cauliflower and fry 2 minutes. Pour stock, season with paprika, salt and pepper. Cover and cook 3-5 minutes. Season with salt and pepper if needed. Add mozzarella and stir until melted.
Serve with chicken.
Enjoy!
Wygląda przepysznie 😋 Do tej pory robiłam już pizzę z kalafiora z Twojego wcześniejszego przepisu. Zamiana kalafiora w ryż jest naprawdę super 😉
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie. Uwielbiam wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńwygląda super, totalnie danie trafia w moje smaki
OdpowiedzUsuńMm podoba mi się taki kurczak :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńsmakowite jedzonko :)
OdpowiedzUsuńFajny obiadek. Chętnie wypróbuje przepis
OdpowiedzUsuń