wtorek, 2 lipca 2019

Ryż z kalafiora z kurczakiem i mozzarellą

Cauliflower rice with chicken and mozzarella, for English scroll down


Lubię kalafior, nawet na surowo, ale ryżu z kalafiora jeszcze nigdy nie jadłam. Nie miałam wątpliwości, że mogłoby mi nie zasmakować, bo to w gruncie rzeczy kalafior. Byłam natomiast trochę zdziwiona, że jest to aż tak dobre. Nie, żebym miała jakieś zastrzeżenia do zamienników ryżu, którego nie da się raczej zastąpić, ale ryż kalafiorowy jest bardzo smaczny. Podrasowałam go mozzarellą, więc całość ładnie się ciągnęła. Kurczak można zastąpić tofu, ale naprawdę dobrze się tutaj komponuje. Polecam Wam ten kalafior na upały, robi się go bardzo szybko i jest lekki, nie będzie ciążył Wam na żołądku- chyba że jesteście wrażliwi na potrawy wzdymające, wtedy odradzam.

Prawie dwa tygodnie mnie tu nie było. Czynników było kilka. Wracam jednak, w lipcu będę miała dosyć sporo wolnego czasu, więc na pewno nadrobię zaległości. Nie z mojej zachcianki to wolne, ale cóż, czasami różne sprawy wynikają za późno.

Ryż z kalafiora z kurczakiem i mozzarellą
4-5 porcji

składniki 
- 1 kg różyczek kalafiora
- 500 g obranych pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 125 ml bulionu
- 100 g mozzarelli, startej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- zgrillowane piersi z kurczaka

Kalafiora rozdrobnić w rozdrabniaczu, ma przypominać strukturą większy kuskus. Cebulę, czosnek i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wrzucić pieczarki, przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć aż się zrumienią. Dodać cukinię i smażyć ok 5 minut aż zmięknie ale nadal będzie chrupiąca. Wrzucić kalafior, smażyć 2 minuty, następnie wlać bulion, dodać paprykę i odrobinę soli oraz pieprzu. Gotować pod przykryciem 3-5 minut. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. Wyłączyć ogień, dodać mozzarellę i wymieszać aż ser się roztopi.
Podawać z kurczakiem.
Smacznego!

Cauliflower rice with chicken and mozzarella
4-5 portions

ingredients:
- 1 kg cauliflower florets
- 500 g peeled mushrooms
- 1 zucchini
- 1 onion
- 125 ml stock
- 100 g mozzarella, shredded
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt, pepper to taste
- grilled chicken breasts

Blend cauliflower in a food processor until crumble. Cut onion, garlic and zucchini into cubes, mushroms in slices. Heat a frying pan with 1-2 tablespoons oil and fry onion until glossy, add garlic and fry another 30 secornds. Add mushrooms, season with sal, pepper and thyme, fry until golden brown. Add zucchini and cook 5 minutes more. Add cauliflower and fry 2 minutes. Pour stock, season with paprika, salt and pepper. Cover and cook 3-5 minutes. Season with salt and pepper if needed. Add mozzarella and stir until melted.
Serve with chicken.
Enjoy!




7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie 😋 Do tej pory robiłam już pizzę z kalafiora z Twojego wcześniejszego przepisu. Zamiana kalafiora w ryż jest naprawdę super 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie. Uwielbiam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, totalnie danie trafia w moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm podoba mi się taki kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny obiadek. Chętnie wypróbuje przepis

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...