Rice salad with pineapple, dried tomatoes, corn and cucumber, for English scroll down
Kiedy upał daje o sobie znać nawet w Norwegii, musiałam wymyślać obiady, na które nie muszę tracić dużo czasu i, do których nie muszę włączać piekarnika. Ta sałatka może być dodatkiem, ale również posiłkiem na lunch, ponieważ jest dosyć pożywna. Najlepiej smakuje na zimno, więc jest idealna na ciepłą pogodę.
Po ostatnich wydarzeniach w Polsce, mianowicie w Białymstoku, zastanawiałam się, dlaczego? Dlaczego w ludziach jest tyle nienawiści do innych ludzi. Przecież w gruncie rzeczy wszyscy jesteśmy takim samym gatunkiem. Jest mi niesamowicie przykro, ponieważ mieszkając w Norwegii zobaczyłam, jak wspaniali i tolerancyjni są tutaj ludzie. Nikt nie boi się chodzić z kimś za ręce, dać buziaka, nieważne jakiej jest się orientacji. Nie tylko w Oslo, w całej Norwegii ludzie ufają sobie i nikt nikomu nie zazdrości. Nikt nikogo nie wytyka palcami. To jest piękne, ponieważ każdy czuje się tu swobodnie. Tego Polsce brakuje, kiedy się to wreszcie zmieni? Bardzo chciałabym, żeby mój kraj, który kocham, był otwarty na ludzi, żeby każdy czuł się w nim szczęśliwie i nie musiał martwić się o siebie, czy nie dostanie pałką, bo ma inne przekonania.
Sałatka ryżowa z ananasem, suszonymi pomidorami, kukurydzą i ogórkiem
6 porcji
składniki:
- 250 g ryżu
- 600 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy
- puszka pokrojonego w kostkę ananasa
- puszka kukurydzy
- 90 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g zielonego ogórka
- sok z 1 limonki
- garść posiekanej pietruszki
Wodę zagotować z solą, oregano i oliwą. Dodać ryż i gotować do wchłonięcia się wody. Przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Następnie przełożyć na duży talerz i odstawić do wystygnięcia.
Ogórka pokroić na cztery części, wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać razem z ryżem. Sałatkę można jeść lekko ciepła lub odstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego!
Rice salad with pineapple, dried tomatoes, corn and cucumber
6 portions
ingredients:
- 250 g long grain rice
- 600 ml water
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon oregano
- 1 tablespoon olive oil
- 1 can chopped pineapple
- 1 can corn
- 90 g dired tomatoes in oil cut into cubes
- 1/2 teaspoon salt
- 200 g cucumber
- juice of 1 lime
- handful chopped parsley
Bring water to boil with salt, oregano and olive oil. Add rice and cook until water has absorbed. Cover with a lide and set aside fo 5 minutes. Next transfer to a big plate and set aside to cool.
Cut cucumber longwise in 4 pieces, take out seeds and cut into small cubes.
Stir all ingredients with rice. You can eat salad now or put into the fridge for couple of hours and eat cold.
Enjoy!
Fajne połączenie smakowe, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńLekka, smaczna, na tę porę idealna 🙂
OdpowiedzUsuń