niedziela, 4 sierpnia 2019

Pstrąg pieczony w sosie sojowo-hoisin z ananasem

Baked trout in soy-hoisin sauce with pineapple, for English scroll down


Uwielbiam to danie przede wszystkim za smak, który powstał z połączenia wszystkich składników. Myślę, że jest to niezły sposób na przekonanie ludzi, którzy za bardzo nie przepadają za rybami, do ich jedzenia. Osobiście uwielbiam pstrąga, uważam że ma naprawdę świetny smak sam w sobie, a dostarczając mu tak świetnych składników, tylko wzmacniamy jego potęgę. 

Pstrąg pieczony w sosie sojowo-hoisin z ananasem
2-4 porcji

składniki:
- 4 filety z pstrąga (4x100 g)
- 80 ml sosu sojowego
- 80 ml soku z ananasa
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu hoisin
- 1 duży ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 4 plastry ananasa
- świeżo mielony pieprz, koperek do podania 

Sok z ananasa, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos hoisin wymieszać w miseczce. Czosnek pokroić w paski, imbir w kostkę i dodać do sosu. Dodać rybę i marynować w lodówce ok 30 minut. W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 C- grzanie góra-dół.
W naczyniu żaroodpornym rozłożyć folię aluminiową, skropić oliwą i dodać ananasa, następnie położyć rybę i polać 1/2 sosu. Całość zamknąć folią i wstawić do piekarnika na 8 minut. Następnie otworzyć sakiewkę, zwiększy temperaturę do 250 C i włączyć funkcję grilla. Piec jeszcze 3 minuty. 
Wyjąć z piekarnika, posypać mielonym pieprzem i koperkiem, podawać.
Smacznego!

Baked trout in soy-hoisin sauce with pineapple
2-4 portions

ingredients:
- 4 trout fillets (4x100g)
- 80 ml soy sauce
- 80 ml pineapple juice
- 1 tablespoon rice vinegar
- 2 teaspoons sesame oil
- 2 teaspoons hoisin sauce
- 1 big garlic clove
- piece of ginger
- 4 slices pineapple
- fresh ground pepper and dill to serve

Combine soy sauce, pineapple juice, rice vinegar, sesame oil and hoisin sauce in a bowl.
Cut garlic into slices and ginger into small cubes, add to the sauce. Add fish and marinade around 30 minutes in the fridge.
Meanwhile preheat oven to 200 C.
Add aluminium foil into a casserole dish, sprinkle with olive oil and add pineapple. Next add fish and pour 1/2 sauce on the top. Close aluminium foil into a pocket and take into the preheated oven. Bake 8 minutes. Open the pocket, increase temperature to 250 C and turn on grill option. Bake another 3 minutes. Take out from the oven , sprinkle with pepper and dill, serve.
Enjoy!






2 komentarze:

  1. Musi być przepyszny. Sądząc po przyprawach smakuje dość orientalnie. Uwielbiam sos sojowy, mega połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie super to wygląda. Bardzo lubię sos hoisin chociaż póki co próbowałam go tylko z mięsem. Chyba się zainspiruję tym pomysłem na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...