wtorek, 6 sierpnia 2019

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Tradycyjne kimchi

Traditional kimchi recipe, for English scroll down


W końcu i ja musiałam spróbować. Kimchi to od dłuższego czasu bardzo pożądana kiszonka, której popularność nie słabnie. Jej zrobienie nie jest trudne, ale trzeba poczekać, aż jej smak w pełni się ukaże. Na początku myślałam, że robiłam coś źle, ponieważ na samym początku kimchi było bardzo kwaśne i hmm... gazowane? Poczekałam jednak 2-3 tygodnie i dzisiaj mogę powiedzieć, że kocham kimchi! Bądźcie cierpliwi, a zostaniecie nagrodzeni jedną z najzdrowszych rzeczy do jedzenia, która jest pyszna, serio mówię!:) Niestety nie miałam możliwości wykorzystać tradycyjnej papryki do zrobienia kimchi, ale moja mieszanka też daje radę;)

Kimchi
1 duży słoik

składniki:
- 1.2 kg kapusty pekińskiej
- 3 litry wody
- 150 g soli morskiej

- 2 łyżki mąki z ryżu kleistego
- 200 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki płatków chili
- 3 łyżki sosu rybnego

- 1 duża marchewka
- 2 małe białe rzepy
- 1 małe jabłko
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli

Kapustę pokroić na kawałki "na raz". 3 litry wody wymieszać z solą morską, po czym dodać kapustę, obciążyć i odstawić na 1.5 godziny (co pół godziny mieszać). Następnie kapustę przepłukać czystą wodą i odcedzić.
Marchew i rzepę pokroić w słupki, jabłko, cebulę, czosnek oraz imbir w kostkę.
200 ml wody zagotować z mąką i cukrem do powstania klejącej masy, odstawić do ostudzenia, po czym dodać paprykę i płatki chwili, dobrze wymieszać. Do pasty dodać marchewkę, rzepę, cebulę, czosnek, imbir oraz sos rybny, wymieszać. Tak powstałą pastę dobrze wymieszać z kapustą. Całość przełożyć do słoika i odstawić na 2-5 dni na blacie do fermentacji (pokrywka uchylona- powietrze musi docierać do kiszonki). Długość zależna jest od temperatury w pomieszczeniu. Im cieplej tym krócej. Po tym czasie zamknąć pokrywkę i  przełożyć do lodówki, odstawić na ok 2 tygodnie, co jakiś czas otwierając słoik. Po tym czasie kimchi jest gotowe. Można je trzymać w lodówce do paru miesięcy.
Smacznego!

Kimchi
big jar

ingredients:
- 1.2 kg Chinese cabbage
- 3 liters water
- 150 g sea salt

- 2 tablespoons glutinous rice flour
- 200 ml water
- 1 tablespoon sugar
- 2 tablespoons sweet paprika
- 2 tablespoons chili flakes
- 3 tablespoons fish sauce

- 1 big carrot
- 2 small white turnips
- 1 small apple
- 2 cm piece of ginger
- 1 garlic clove
- 1/2 onion

Cut cabbage in "one bite" size. Combine 3 liters water with sea salt and add cannage. Put some heavy pan on a top and set aside for 1.5 hours (stir every 30 minutes). Next wash with new water and drain.
Cut carrot and turnip in stripes, apple, ginger, garlic and onion into small cubes.
Bring 200 ml water with rice flour and sugar to a boil and cook until thickened. Set aside to cool, next add sweet paprika and chili flakes, stir to combine. Add carrot turnip, apple, ginger, garlic and fish sauce into the paste and stir well. Combine paste with cabbage and transfer to big jar, set aside for 2-5 days with open lid on the worktop to ferment. The warmer in a room the shorter time of fermatation. Next close the lid and put to the fridge for 2-3 weeks. Once in a while open the jar and close again. After this time kimchi is the best. You can store it in the fride next couple of mounths.
Enjoy!





4 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...