Peanut butter and jelly no bake cheesecake, for English scroll down
Koniecznie spróbujcie tego ciasta, jest REWELACYJNE.
ps. Sezon na truskawki w Norwegii przypada na lipiec, trochę inaczej niż w Polsce, ze względu na temperatury i pory kwitnienia;)
Sernik na zimno z masłem orzechowym i truskawkami
okrągła forma 22 cm
składniki na spód:
- 300 g ciastek digestive
- 140 g roztopionego masła
Ciasteczka zblendować na piasek, dodać masło i dobrze wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i trochę boków wyłożyć ciasteczkami, przygnieść, uformować i wstawić do lodówki na czas robienia masy.
składniki na masę serową:
- 500 g serka Philadelphia
- 500 g śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 165 g masła orzechowego
- 300 g truskawek pokrojonych w plasterki
- 1 paczka galaretki truskawkowej
- 350 ml wody
Kremówkę ubić na sztywno. Serek zmiksować z cukrem pudrem i dodać masło orzechowe, zmiksować razem. Kremówkę dodawać partiami do sera i delikatnie ale dokładnie mieszać. UWAGA! Nie dodałam do ciasta żelatyny, więc jego konsystencja jest bardzo lekka, puszysta i delikatna. Nie nadaje się jednak na długie leżenie w ciepłym miejscu, bo najzwyczajniej w świecie się rozpłynie. Jeżeli zależy Ci na bardziej stabilnej konsystencji należy rozpuścić 1 łyżkę żelatyny w 60 ml gorącej wody. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej do żelatyny i wymieszać. Żelatynę dodać do masy i szybko zmiksować. Żelatynę dodać na samym końcu.
Truskawkami obłożyć górne boki formy, nie zawierające ciasta, następnie wlać masę serową i wyrównać. Górę udekorować truskawkami i wstawić na parę godzin do lodówki.
Wodę zagotować, wsypać proszek galaretkowy i wymieszać, odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie wlać galaretkę na górę ciasta i ponownie wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe, jednak nie należy go zostawiać dłużej w ciepłym miejscu.
Smacznego!
Peanut butter and jelly no bake cheesecake
22 cm round form
ingredients for crust:
- 300 g digestive cookies
- 140 g melted butter
Blend cookies into sand structure. Add butter and stir well.
Line form bottom with parchent paper and add crust. Fill and form the bottom and half sides. Take to the fridge while making filling.
ingredients for filling:
- 500 g Philadelphia cheese
- 500 g heavy cream
- 100 g icing sugar
- 165 g peanut butter
- 300 g sliced strawberries
- 1 package strawberry jelly (for 500 ml water)
- 350 ml water
Beat heavy cream until stiff peaks. In another bowl mix cheese with icing sugar until combined. Next add peanut butter and mix again. Gradually add whipped cream and stir carefully. WARNING! I didn't add gelatine so the consistence of the filling is smooth, fluffy and delicate. However this cake is not suitable for leaving in the warm place for longer time. If you want to achieve more stable structure of the filling, combine 1 tablespoon gelatine with 60 ml hot water. Next add 2-3 tablespoons cheese filling and stir until combined. Add gelatine into cheese filling and mix very quickly until combined. Add gelatine at the end!
Take out the crust from the fridge and put sliced strawberries on the upper side of the form, then pour the filling and even with a spoon. Add strawberries on the top and put again to the fridge for couple of hours.
Boil water and add jelly, stir until dissolve and set aside until cool completely. Next pour jelly onto the top of the cake and put to the fridge again for at least 24 hours. Next cut and serve but don't leave in the warm place for long time.
Enjoy!
Pięknie się prezentuje i ta cudowna konsystencja 😍
OdpowiedzUsuńsuper, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię taki proste, nieprzekombinowane smaki oraz wypieki :)
OdpowiedzUsuńna te upały świetny musi być :D
OdpowiedzUsuńBoski smak ❤ Podzielam Twoje uwielbienie do tego ciasta. Brak żelatyny niezauważalny. Ciasto wyszło perfekcyjnie 🙂
OdpowiedzUsuń