poniedziałek, 2 września 2019

Poke bowl z marynowanym łososiem i ananasem

Marinated salmon poke bowl with pineapple, for English scroll down



Witajcie po przerwie! Ostatnie dwa tygodnie sierpnia spędziłam w Polsce i Czechach, rozkoszując się urlopem, stąd taka mała przerwa w dostawie przepisów, ale wracam wypoczęta, zrelaksowana i najedzona do Norwegii, aby ponownie zmierzyć się z przygodami zwykłego życia. Wszystko, co dobre, szybko się kończy, ale ja nie narzekam. Powiem szczerze, że pod koniec już naprawdę chciałam wrócić do siebie, wypić herbatę w ulubionym kubku, usiąść i poczytać książkę w moim fotelu oraz.. iść do pracy (sic!) ;).
Na dzisiaj, na zakończenie wakacji, mam dla Was przepis, który z wakacjami bardzo mi się kojarzy: poke bowl. Ta miska cudów przywędrowała z Hawajów i muszę przyznać od razu skradła moje serce. Wersji poke bowl jest miliony, ja wybrałam raczej klasyczną, ale zamiast pokroić surowego łososia i tak ot co dać go na talerz, ja postanowiłam pomoczyć go odrobinę w sosie sojowym, aby nabrał nieco innego smaku. Muszę przyznać, że jest to bardzo sycące i zdrowe danie, na pewno pokochają go fani surowej ryby;)

Poke bowl z marynowanym łososiem i ananasem
4 porcje

składniki na sos:
- 200 g majonezu lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kuminu
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać. Sos przełożyć do rękawa cukierniczego z dosyć małą dziurką, odstawić.

składniki na poke bowl:
- 500 g surowego fileta z łososia
- 1.5 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 1/2 długiego ogórka zielonego
- 2 marchewki
- 4 plastry ananasa
- 1 pomidor
- 2 awokado
- 1 mała sałata Romano
- ugotowany ryż długoziarnisty (na 4 osoby ok 350 g suchego ryżu)

Łososia pokroić w kostkę i połączyć z sosem sojowym, odstawić na czas krojenia warzyw.
Marchewkę pokroić w słupki, ogórka, awokado i pomidora w plasterki, ananasa w kostkę, sałatę w ćwiartki. Do miski włożyć ciepły ryż, następnie udekorować wszystkimi warzywami i łososiem. Polać sosem i podawać.

Marinated salmon poke bowl with pineapple
4 portions

ingredients for sauce:
- 200 g mayonnaise or Greek yogurt 
- 1 tablespoon sriracha
- 1 tablespoon ketchup
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/4 teaspoon cumin
- pinch of salt

Combine all ingredients and put into a piping bag with small hole. Set aside while making dish.

ingredients for poke bowl:
- 500 g raw salmon fillet
- 1/5 tablespoon soy sauce or tamari
- 1/2 long green cucumber
- 2 carrots
- 4 pineapple slices
- 1 tomato
- 2 avocado
- 1 small Romano lettuce
- cooked rice (for 4 people around 350 g dry rice)

Cut salmon into cubes and combine with soy sauce, set aside.
Cut carrot into stripes, cucumber, avocado and tomato into slices, lettuce into quarters and pineapple into cubes. 
Add rice into the bowl, decorate with all veggies and salmon. Sprinkle with sauce and serve.
Enjoy!



 

2 komentarze:

  1. Chyba jeszcze nigdy nie miałam okazji tak podawać łososia i muszę przyznać, że jak dla mnie to jest również jedna z najlepszych ryb. Bardzo fajnie prezentuje się również danie z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-w-tempurze/ które ja zamierzam niedługo przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...