czwartek, 3 października 2019

Curry dyniowe z ciecierzycą i wieprzowiną

Pumpkin curry with chickpea and pork loin, for English scroll down


Powoli wkraczam w sferę dyniową. W Norwegii większość warzyw i owoców pojawia się nieco później niż w Polsce, tak więc sezon dyniowy dopiero tutaj się zaczyna. Na pierwszy ogień wybrałam niezawodne curry, które z ryżem mogłabym jeść codziennie. Jest to bardzo pożywne danie, które otula nas swoim ciepłem. Możesz pominąć wersję z mięsem, w ten sposób curry staje się wegańskie;)

Curry dyniowe z ciecierzycą i wieprzowiną
6 porcji

składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 450 g puree z dyni
- 1 puszka ciecierzycy
- 150 g bambusa w paski
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 marchewki
- 400 g schabu (pomiń w wersji VEGAN)
- 250 ml bulionu
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1//4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
- 1/8 łyżeczki goździków mielonych
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz do smaku

Schab pokroić w paseczki, przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju kokosowym (może być surowy wewnątrz), odstawić.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w kosteczkę, marchew w półplasterki, paprykę w paski.
Na 2-3 łyżkach oleju kokosowego smażyć cebulę do zeszklenia, dodać czosnek oraz imbir i smażyć chwilę. Dodać marchewkę, następnie po 3-4 minutach paprykę. Całość smażyć jeszcze chwilę. Dodać pastę curry i wszystkie przyprawy, chwilę smażyć. Dodać puree dyniowe, mleko kokosowe i bulion. Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę, bambusa oraz schab (opcjonalnie) i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Dodać sok z limonki, przyprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!

Pumpkin curry with chickpea and pork loin
6 portions

ingredients:
- 1 can coconut milk
- 450 g pumpkin puree
- 1 can chickpeas
- 150 g sliced bamboo
- 1 red bell pepper
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 2 carrots
- 400 g pork tenderloin (remove for VEGAN)
- 250 ml stock
- 2 teaspoons red curry paste
- 1 teaspoon turmeric
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- 1/8 teaspoon ground cloves
- juice of 1 lime
- salt, pepper to taste

Cut meat in stripes, season with salt and pepper and fry on coconut oil for few minutes (meat can be raw inside), set aside.
Dice onion, garlic and ginger, cut carrot in half moons and bell pepper in stripes. Heat 2-3 tablespoons coconut oil on a big pot and fry onion until glossy. Add ginger and garlic and fry for another minute. Add carrot, after 3-4 minutes bell pepper, fry for 2 more minutes. Add curry paste and all spices, stir well and fry for 30 seconds. Add puree, coconut milk and stock, stir and bring to a boil. Next add chickpeas, bamboo and meat, reduce heat to low and cook for 15 minutes. Add lime juice, season with salt and pepper and serve.
Enjoy!



 

2 komentarze:

  1. Kocham ten dyniowy sezon. Danie wygląda wybornie ❤ Zdjęcia są niesamowite. Wprost zachęcają do gotowania.I tak też uczynię, bo oprzeć się nie sposób.

    OdpowiedzUsuń
  2. I też wybornie smakuje ❤ Czerwone curry zminimalizowane do jednej łyżeczki, bo dzieci też jadły (zajadały z apetytem) 😉

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...