wtorek, 15 października 2019

Kremowa zupa pieczarkowo-kurkowa

Creamy champignon and chanterelle soup, for English scroll down



Rzadko jem zupy krem. Lubię je, owszem, natomiast zawsze, kiedy mam wybrać, wolę zrobić zupę z "rzeczami" w środku, które sobie w niej pływają. Sama nie wiem dlaczego, tak po prostu wolę. Ta zupa jest troszkę inna, to nie jest typowa zupa krem, której składniki blendujemy ze sobą. To jest coś na kształt pysznego sosu. Zrobiłam ją w zasadzie ze względu na J., który poprosił mnie o bardziej gęstą zupę niż pomidorowa, którą robię chyba za często:) Wyszło pysznie, zupa jest sycąca, gęsta, kremowa... Jeśli lubicie grzyby to zdecydowanie warto:) Myślę, że można byłoby ją zblendować, ale w zasadzie po co?:)

Kremowa zupa pieczarkowo-kurkowa
4 porcje

składniki:
- 250 g kurek
- 550 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 litr bulionu
- 25 g masła
- 125 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku

Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. 
Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać grzyby, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem i smażyć do zrumienienia. Wlać wino i gotować chwilę aż trochę odparuje. Dodać mąkę i szybko wymieszać. Następnie wlewać gorący bulion, cały czas mieszając. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na średnim ogniu. Dodać kremówkę i gotować kolejne 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z grzankami.
Smacznego!

Creamy champignon and chanterelle soup
4 portions

ingredients:
- 250 g chantetelles
- 550 g champignons
- 2 onions
- 4 garlic cloves
- 4 hepaed tablespoons wheat flour
- 200 ml heavy cream
- 1 teaspoon dried thyme
- 1 liter stock
- 25 g butter
- 125 ml dry white wine
- salt, pepper to taste

Clean chanterelles and cut into smaller pieces. Slice champignons and dice onion and garlic.
Fry onion with butter until glossy, add garlic and fry for one more minute. Add champingons and chanterelles. Season with thyme, salt and pepper and fry until golden brown. Pour wine and cook until has evaporated a bit. Sprinkle flour over the mushrooms and strir quickly. Add stock, stir well and bring to a boil. Cook over medium heat for 10 minutes. Add heavy cream and cook another 10 minutes until thickened. Season with salt and pepper.
Serve with croutons.
Enjoy!




5 komentarzy:

  1. Zupa krem zazwyczaj jest dla mnie zbyt mdła w smaku. Ale takie połączenie wydaj się aromatyczne i smakowo bogate :) Chętnie spróbuję tym bardziej, że sezon grzybowy w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzyby, mogę je jeść w każdym daniu, na wiele sposobów :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...