Ethiopian stew with sweet potatoes, lentils and pulled chicken, for English scroll down
Zapamiętam ten gulasz na długo, a to za sprawą przyprawy berbere, która jest podstawą kuchni etiopskiej. Wydobywa z tego dania niepowtarzalny smak i aromat, ale uwaga! Jest dosyć ostra. Jest to danie z tych, które starczają na długo, świetnie się mrożą i niesamowicie sycą. Koniecznie spróbujcie, szczególnie robiąc własną przyprawę berbere, nie jest to wcale trudne;)
Gulasz etiopski ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i szarpanym kurczakiem
6 porcji
składniki na przyprawę berbere:
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki pieprzu cayenne (można dodać chili)
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka kozieradki (mielonej)
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą
składniki na gulasz:
- 500 g słodkich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g piersi z kurczaka
- 250 ml bulionu
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki przyprawy berbere
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
słodkie ziemniaki, cebulę, czosnek i imbir pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz imbir i smażyć chwilę. Dodać ziemniaki, chwilę później marchewkę i soczewicę smażyć 2-3 minuty. Dodać przyprawę berbere i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion oraz passatę pomidorową, dodać piersi z kurczaka i całość zagotować. Następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień na mały i gotować ok 2.5 godziny.
Po tym czasie wyjąć mięso i poszarpać widelcem, ponownie dodać do gulaszu. Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i wszystko wymieszać.
Podawać z jogurtem i ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Ethiopian stew with sweet potatoes, lentils and pulled chicken
6 portions
ingredients for berbere spice:
- 3 tablespoons sweet paprika
- 1 tablespoon salt
- 1/2 tablespoon cayenne pepper or chili
- 2 teaspoons cumin
- 2 teaspoons ground cloves
- 1 teaspoon cardamon
- 1 teaspoon ground fenugreek
- 1 teaspoon ground coriander
- 1 teaspoon pepper
- 1 teaspoon turmeric
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon ginger powder
Mix all ingredients in a bowl and set aside.
ingredients for stew:
- 500 g sweet potatoes
- 2 carrots
- 1 big onion
- 4 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 400 g chicken breast
- 250 ml stock
- 500 ml tomato passata
- 2 tablespoons berbere spiece
- 1 cup green lentil
- juice of 1/2 lemon
- 1 tablespoon light brown sugar
- 2 tablespoons butter
Onion, garlic, ginger and sweet potatoes cut into cubes, carrot into half-moons
Melt butter in a big cast iron pot, add onion and fry until glossy, add ginger and garlic, fry for one more minute. Add sweet potatoes, next lentils and carrot, fry for 2-3 minutes. Add berbere spice and fry 1 minute more. Pour stock and passata, add chicken, stir and bring to boil. Reduce heat to low, cover with a lid and cook 2-5 hours.
Next, take out meat from the pot, pull with fork and put back again into the pot. Add lemon juice and sugar, stir everything.
Serve with yogurt and favorite bread.
Enjoy!
zapisuję i zrobię na pewno bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńI mam propozycję na obiad 😋 Wszystkie składniki pod ręką, więc będziemy robić.
OdpowiedzUsuńGulasz jest przepyszny 😋 Na pewno go powtórzę, tym bardziej że zostało jeszcze trochę mieszanki berbere 😉
OdpowiedzUsuńChcę zrobić w wersji weghańskiej. zamiast słodkich ziemniaków dodam dynię ale czym zastąpić kurczaka
OdpowiedzUsuń?
Ja bym po prostu ominęła ten składnik albo dodała smażone tofu, jeśli lubisz. Konsystencja bez kurczaka będzie bardziej rzadka ale to nie powinno źle wpłynąć na całokształt;)
UsuńNie jem tofu...
UsuńDziękuję