Millet patties with pumpkin, for English scroll down
Ostatni przepis z dynią na ten sezon, wykorzystałam go w pełni i oprócz przepisów, które pokazałam Wam w tym roku, w swojej kuchni robiłam również te z poprzednich lat. Moja miłość do dyni nie zna granic i jest to zdecydowanie mój ulubiony jesienny składnik!
Lubię robić warzywne kotleciki, najczęściej smażę je na patelni, ale tym razem chciałam upiec je w piekarniku, ot co. Myślę, że wszystkie moje przepisy na warzywne kotlety można potraktować piekarnikiem i wybór będzie zależał jedynie od Waszych preferencji;)
Te kotleciki są bardzo przyjemne w smaku, nadają się idealnie w połączeniu z sałatką, myślę, że świetnie sprawdzą się też w kanapce z jakimś ziołowym sosem. Bardzo lubię wykorzystywać kaszę jaglaną w takich przepisach. Mój J. nie za bardzo lubi samą kaszę jaglaną, więc staram się ją przemycać dla niego w inny sposób. Taka wersja kaszy jaglanej bardzo mu smakowała, więc zdecydowanie polecam Wam ten przepis;)
Kotleciki z kaszy jaglanej i dyni
ok 13 sztuk
składniki:
- 250 g kaszy jaglanej
- 600 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g puree z dyni (moje puree było bardziej wilgotne niż suche)
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- garść posiekanej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wodę zagotować z solą i oliwą. Kaszę przepłukać zimną wodą na sitku, następnie dodać do gotującej się wody i gotować do wchłonięcia wody. Przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut, następnie ostudzić.
Cebulę i czosnek pokroić w małą kostkę. Na 1-2 łyżkach oleju kokosowego zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć, odstawić.
Cebulę z czosnkiem oraz wszystkie pozostałe składniki dodać do ostudzonej kaszy jaglanej, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie.
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Z masy formować kotleciki i układać na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut do zrumienienia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Millet patties with pumpkin
around 13 patties
ingredients:
- 250 g millet groats
- 600 ml water
- 1/2 teaspoon salt
- 1 tablespoon olive oil
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 400 g pumpkin puree (I used more "wet" puree)
- 50 g corn flour
- 2 eggs
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon dried basil
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon sweet smoked paprika
- handful chopped parsley
- salt, pepper to taste
Bring water to a boil with salt and olive oil. Drain millet with cold water and add to the boiling water, cook until water has gone, cover with a lid and set aside for 10 minutes. Next cool completely.
Dice onion and garlic. Heat 1-2 tablespoons coconut oil on a pan over medium heat. Fry onion until glossy, add garlic and fry for one more minute, set aside.
Add onion and all remaining ingredients to the cold groats, season with salt and pepper and stir well.
Preheat oven to 200 C.
With wet fingers form patties and take to the baking sheet lined with parchment paper. Take to the preheated oven and bake 25 minutes until golden.
Serve with favorite additions.
Enjoy!
Idealne dla mnie 🙂
OdpowiedzUsuńŚwietne 😍
UsuńCoś nowego jak dla mnie! mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie, ale nie przyjmą się w moim domu.. Sami faceci i oni tylko mięcho
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować u siebie :D
OdpowiedzUsuń