sobota, 21 marca 2020

Gnocchi klasyczne

Classic gnocchi, for English scroll down


Długo mnie tu nie było. Mówiąc szczerze trudno było mi się przemóc, żeby coś tu wyskrobać. Z kilku powodów. Obecnie mamy tak dziwne i trudne czasy, że tak naprawdę nie myślałam o blogu za dużo. Co prawda jestem w domu, mam dużo czasu, ale na początku w ogóle nie umiałam się na niczym skupić. W Norwegii większość restauracji jest pozamykanych, w tym moja. Obecnie jestem na tymczasowym bezrobociu i nie wiadomo ile to potrwa. Nikt z nas chyba nie przypuszczał, że tak się to wszystko skończy. W dobie obecnego kryzysu ciężko jest myśleć o tym, co jest teraz, a jeszcze gorzej o tym, co będzie w przyszłości.
Postanowiłam jednak nadal prowadzić bloga, mam parę zaległych przepisów, a może jakieś nowe się trafią, jak tylko wewnętrznie się do tego zbiorę;)
Przepis na gnocchi w tym okresie może być mocno przydatny, bo robi się go z podstawowych składników i nie trzeba wiele, żeby się nimi zajadać.

Dbajmy o siebie i szanujmy się nawzajem w tych dziwnych czasach.

Gnocchi klasyczne
ok 4 porcje

składniki:
- 500 g mącznych ziemniaków
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- szczypt soli

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przecedzić i ostudzić. Utłuc na puree, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto, podzielić na 4 części.
Na omączonym blacie rolować każdą część na długi sznurek, następnie tępą stroną noża odcinać kluseczki. Każdą kluskę można również odcisnąć na widelcu, aby powstał ładny wzorek.
Gotowanie:
Wodę z odrobiną soli zagotować, wrzucić kluski i gotować parę minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!

Classic gnocchi
around 4 portions

ingredients:
- 500 g floury potatoes
- 1 egg
- 150 g wheat flour
- pinch of salt

Peel potatoes, cut in smaller pieces and cook until tender in salted water. Next drain, mush and let cool. Add all remaining ingredients and knead until elastic dough, divide into 4 parts. Roll every part into long stripe and cut gnocchi with blunt part of knive. Every gnocchi you can mark with fork to get nice shape.
Cooking:
Bring salted water to a boil, next put gnocchi in and cook few minutes after floating on the surface.
Enjoy!




2 komentarze:

  1. Strasznie się narobiło. Oby wszystko wracało jak najszybciej do normy. Wszelkie kluski teraz szczególnie mile widziane 👍

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie dobrze. Pozdrawiam ciepło 😊

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...