poniedziałek, 18 maja 2020

Kremowa zapiekanka z zielonych warzyw pod ciastem francuskim

Puff pastry green vegetables creamy casserole, for English scroll down


Długi czas nie jadłam ciasta francuskiego. Kiedy w końcu znalazłam go w Norwegii, co nie było takie trudne, ale z drugiej strony mam wrażenie, że jest tylko w jednym markecie sieciowym, postanowiłam zrobić coś dobrego. Ten przepis jest bardzo prosty, można użyć dowolnych warzyw, ja jednak skupiłam się na tych w odcieniu zieleni:) Warstwa ciasta francuskiego jest przyjemnie chrupiąca i równoważąca całe danie, a beszamel nadaje kremowej konsystencji i dopełnia smak. Na jesień na pewno spróbuję stworzyć wersję jesienną;)

Kremowa zapiekanka z zielonych warzyw pod ciastem francuskim
4-6 porcji

składniki na beszamel:
- 800 ml mleka
- 80 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku

Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, porządnie wymieszać i smażyć chwilę. Następnie powoli wlewać mleko mieszkając cały czas, aby nie było grudek, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Przyprawić gałką, solą i pieprzem (dosyć spore szczypty). Odstawić.

składniki na warzywa:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 por
- 500 g brokułów
- 100 g zielonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku

Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Odciąć końce szparagów i pokroić na mniejsze kawałki, pora pokroić w cieniutkie paski a brokuły rozdzielić na różyczki.
Na 2 łyżkach oleju kokosowego zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać por i smażyć aż zmięknie i pomniejszy objętość. Dodać brokuły i szparagi i smażyć aż zmiękną- ok 5-7 minut. Na końcu dodać groszek i smażyć jeszcze chwilę. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.

pozostałe składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka

Piekarnik nastawić na 200 C. grzanie góra-dół.
Formę do zapiekania nasmarować oliwą i wlać połowę beszamelu, rozłożyć warzywa i polać kolejną połową beszamelu. Ciasto francuskie odwinąć i rozłożyć na wierzchu sosu. Posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika na ok 20 minut do zrumienienia się ciasta.
Wyjąć i podawać.
Smacznego!

Puff pastry green vegetables creamy casserole
4-6 portions

ingredients for white sauce:
- 800 ml milk
- 80 g butter
- 70 g wheat flour
- 1/2 teaspoon nutmeg
- salt, pepper to taste

Melt butter in a sauce pan, add flour and stir well then cook for 1-2 minutes. Next gradually pour milk and whisk, cook on low heat until thickened, season with nutmeg and generous pinch of salt and pepper. Set aside.

ingredients for vegetables:
- 500 g green asparagus
- 500 g broccoli
- 1 leek
- 100 g green peas
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- salt, pepper to taste

Dice onion and garlic. Cut leek into this stripes and trim asparagus, then cut in smaller pieces. Divide broccoli into florets. 
Melt 2 tablespoons coconut oil and fry onion until glossy, add garlic and fry for one minute more. Add leek and fry until reduce volume and tender. Next add broccoli and asparagus and fry another 5-7 minutes until tender but still crispy. Season with salt and pepper and set aside.

remaining ingredients:
- 1 package puff pastry
- 1 small egg lightly whisked with a bit of milk

Preheat oven to 200 C.
Oil casserole dish and pour half of the sauce on the bottom. Next add vegetables and cover with remaining sauce. Unroll puff pastry and put on the top. Spread egg over the surface and take to the preheated oven. Bake approx 20 minutes until golden brown.
Take out from the oven and set aside. 
Enjoy!







2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...