piątek, 8 maja 2020

Pieczony łosoś z oliwkami, suszonymi pomidorami i bazyliowym pesto

Baked salmon with olives, dried tomatoes and basil pesto, for English scroll down


To jest przepis, który sprawdza się świetnie, kiedy nie macie za dużo czasu na gotowanie albo, kiedy na szybko musicie wymyślić jakieś danie na niespodziewaną wizytę znajomych:) Osobiście uwielbiam wszystkie składniki tego dania i bardzo mocno kojarzą mi się z wakacjami na południu Europy, o których na razie mogę sobie pomarzyć właśnie za pomocą talerza:) Łosoś jest wdzięczną rybą, praktycznie każdy ją lubi, ale świetnie sprawdzi się tutaj również dorsz albo pstrąg tęczowy:)

Pieczony łosoś z oliwkami, suszonymi pomidorami i bazyliowym pesto
4 porcje

składniki:
- filet z łososia- u mnie ok 600 g
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 4 łyżeczki pesto bazyliowego (u mnie domowe)
- spora garść oliwek pokrojonych w plasterki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra- dół.
Łososia wysmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem z obu stron, położyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch rozsypać oliwki, suszone pomidory i zrobić kleksy pesto.
Rybę włożyć do piekarnika i piec ok 30- 35 minut.
Całość podawać z sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!

Baked salmon with olives, dried tomatoes and basil pesto
4 portions

ingredients:
- 1 salmon fillet (around 600 g)
- 2 tablespoons chopped dried tomatoes
- 4 teaspoons basil pesto (homemade)
- big handful olives, sliced
- olive oil
- salt, pepper

Preheat oven to 200 C.
Spread olive oil over the salmon and season with salt and pepper on both sides, then transfer to a baking dish.
Spread basil pesto on the top and then sprinkle with olives and dried tomatoes. Take to the preheated oven and bake around 30-35 minutes.
Serve with salad and baked potatoes.
Enjoy!




2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...