piątek, 21 sierpnia 2020

Zupa krem z pieczonej czerwonej papryki z marchewką

 Roasted red bell pepper and carrot cream soup, for English scroll down


Sezon na paprykę trwa w najlepsze. Z tej okazji postanowiłam zrobić zupę, która chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu. Jeśli jesteście tu ze mną dłużej i czytacie wstęp do przepisów to wiecie, że ja za zupami krem tak średnio przepadam. Mój luby natomiast uwielbia. Od czasu do czasu robię więc zupy krem, żeby sprawić mu przyjemność, ale nie są to pierwsze lepsze zupy. Zawsze wybieram taką, która najprawdopodobniej i mnie będzie smakować. Jak dotąd nie zawiodłam się na żadnym moim przepisie na zupę krem i tak też było tym razem. 
Osobiście lubię paprykę, ale w nie za dużych ilościach. Na przykład uwielbiam w Pad Thai czy leczo albo jako przekąska z hummusem. Niekoniecznie jednak lubię, kiedy znajduje się na kanapce, chociaż tutaj wyjątek stanowi papryka konserwowa, którą uwielbiam w połączeniu z żółtym serem:) 
Ta zupa jest fantastyczna na lekki lunch, myślę, że jest równie smaczna, kiedy jest zimna. Ma przepiękny kolor i pachnie fenomenalnie. Koniecznie do zrobienia w sezonie paprykowym!

Zupa krem z pieczonej czerwonej papryki z marchewką
4 porcje

składniki:
- 8 średnich czerwonych papryk
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu (obojętnie jakiego)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Papryki przekroić na pół, wyciąć białe części oraz pestki i położyć skórką do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia razem z obranym czosnkiem w całości. Następnie wysmarować oliwą i włożyć do piekarnika na półkę wyżej niż środek na 15 minut. 
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 250 C i włączyć opcję grill. Grillować 10-15 minut aż większość skórek będzie czarna. Paprykę ostudzić i obrać ze skóry.
W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać marchewkę i smażyć aż będzie miękka. Dorzucić paprykę i czosnek (tylko miąższ, bez spalonej otoczki) i smażyć jeszcze chwilę. Dodać paprykę słodką, wędzoną oraz kurkumę i zamieszać. Wlać bulion oraz ocet i zagotować. Następnie zupę zblendować i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z fetą i chrupkim pieczywem (opcjonalnie)
Smacznego!

Roasted bell pepper and carrot cream soup
4 portions

ingredients:
- 8 medium red bell peppers
- 3 carrots
- 1 big onion
- 4 garlic cloves
- 1 liter broth
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon sweet smoked paprika
- 1/2 teaspoon turmeric
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
cut bell pepper in half, take out seeds and white parts and put onto a baking sheet lined with parchment paper skin up with whole garlic cloves. Oil the skin and take to the preheated oven to the upper shelf for 15 minutes. Next increase temperature to 250 C and turn on broiler. Broil pepper around 10- 15 minutes until the skin is black. Remove from the oven, cool down and peel the skin. 
Meanwhile dice onion, peel carrot and cut in half stripes. In a big pot heat 2-3 tablespoons canola oil and add onion, fry until glossy. Add carrot and fry until tender. Add paprika and garlic (just pulp, without burned outside) and fry for a moment. Add sweet paprika, smoked paprika and turmeric, stir well. Pour stock with vinegar and bring to boil. Let simmer 10 minutes. Next blend soup and season with salt and pepper.
Serve with feta cheese (optional) and bread.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...