piątek, 5 marca 2021

Jajka faszerowane z sosem ostrygowym, majonezem japońskim i płatkami tuńczyka

 Deviled eggs with Japanese mayo, bonito flakes and oyster sauce, for English scroll down


Pierwszy przepis wielkanocny, który mam dla Was jest nietuzinkowy. To połączenie nie jest przypadkowe. Ostatnio bardzo mocno wkręciłam się w azjatycką kuchnię, szczególnie w koreańską i japońską. To właśnie jedno z japońskich dań, czyli okonomyaki zainspirowało mnie do zrobienia tych jajek. Muszę przyznać, że to jedne z najlepszych faszerowanych jajek EVER. W tym daniu jest mnóstwo umami i ciężko poprzestać na jednym czy dwóch jajkach. Wiem, że to nie będzie tradycyjny przepis wielkanocny na jajka faszerowane, ale kochani, te jajka trzeba zrobić, po prostu trzeba. 

Jajka faszerowane z sosem ostrygowym, majonezem japońskim i płatkami tuńczyka
12 połówek

składniki na sos:
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego

Wszystkie składniki wymieszać i przelać do buteleczki typu squeeze bottle lub rękawa cukierniczego z małą dziurką. 

składniki na jajka:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 75 g majonezu japońskiego
- garść płatków tuńczyka (bonito)
- garść cienko pokrojonej białej części dymki
- 12 dłuższych części zielonej dymki
- przyprawa 7 smaków- schichimi togarashi

Jajka obrać i przekroić na pół, ostrożnie wyjąć żółtka i przełożyć je do miski. Do żółtek dodać majonez i białą część dymki, wszystko wymieszać. Całość przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Białka ułożyć na talerzu, następnie polać sosem ostrygowym. Następnie zagłębienia jajek nadziać masą żółtkową, na to nałożyć płatki tuńczyka, zieloną część dymki i delikatnie posypać przyprawą 7 smaków.
Smacznego!

Deviled eggs with Japanese mayo, bonito flakes and oyster sauce
12 halves

ingredients for sauce:
- 2 tablespoons ketchup
- 1 tablespoon oyster sauce
- 1 tablespoon Worcestershire sauce
- 2 teaspoons sugar
- 1 teaspoon soy sauce

Combine all ingredients well and tranfser to a squeeze bottle.

ingredients for eggs:
- 6 hard boiled eggs
- 75 g Japanese mayo
- handful bonito flakes
- handful chopped white part spring onion
- 12 pieces of green part spring onion
-  schichimi togarashi spice

Peel on cut eggs in half. Carefully remove yolks and put them into a bow. Add mayo and white part of spring onion to the yolks and mix everything until well combine. Transfer to a piping bag with round piping tip. 
Put whites on a plate and pour with sauce, next fill with yolk mixture. Top with bonito flakes, green part of spring onion and  schichimi togarashi spice.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...