Deviled eggs with Japanese mayo, bonito flakes and oyster sauce, for English scroll down
Jajka faszerowane z sosem ostrygowym, majonezem japońskim i płatkami tuńczyka
12 połówek
składniki na sos:
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Wszystkie składniki wymieszać i przelać do buteleczki typu squeeze bottle lub rękawa cukierniczego z małą dziurką.
składniki na jajka:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 75 g majonezu japońskiego
- garść płatków tuńczyka (bonito)
- garść cienko pokrojonej białej części dymki
- 12 dłuższych części zielonej dymki
- przyprawa 7 smaków- schichimi togarashi
Jajka obrać i przekroić na pół, ostrożnie wyjąć żółtka i przełożyć je do miski. Do żółtek dodać majonez i białą część dymki, wszystko wymieszać. Całość przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Białka ułożyć na talerzu, następnie polać sosem ostrygowym. Następnie zagłębienia jajek nadziać masą żółtkową, na to nałożyć płatki tuńczyka, zieloną część dymki i delikatnie posypać przyprawą 7 smaków.
Smacznego!
Deviled eggs with Japanese mayo, bonito flakes and oyster sauce
12 halves
ingredients for sauce:
- 2 tablespoons ketchup
- 1 tablespoon oyster sauce
- 1 tablespoon Worcestershire sauce
- 2 teaspoons sugar
- 1 teaspoon soy sauce
Combine all ingredients well and tranfser to a squeeze bottle.
ingredients for eggs:
- 6 hard boiled eggs
- 75 g Japanese mayo
- handful bonito flakes
- handful chopped white part spring onion
- 12 pieces of green part spring onion
- schichimi togarashi spice
Peel on cut eggs in half. Carefully remove yolks and put them into a bow. Add mayo and white part of spring onion to the yolks and mix everything until well combine. Transfer to a piping bag with round piping tip.
Put whites on a plate and pour with sauce, next fill with yolk mixture. Top with bonito flakes, green part of spring onion and schichimi togarashi spice.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )