wtorek, 21 września 2021

Fish and chips z sosem tatarskim

Fish and chips with tartar sauce for English scroll down


Po krótkiej przerwie wracam z powrotem do mojego ukochanego miejsca, czyli tutaj, do bloga. Wakacje są piękne i potrzebne, ale to uczucie, kiedy po intensywnym wyjeździe i górze prania, siada się na swoje ulubione miejsce na kanapie z herbatą i palącą się świeczką na stole, jest bezcenne. Kocham podróże, ale chyba jeszcze bardziej kocham powroty do domu. Trochę mniej lubię tę stertę prania, która będzie się za mną ciągnąć jeszcze przez ładnych parę dni, ale jestem w stanie pominąć ten szczegół;) 
Powroty do domu są czymś więcej niż tylko powrotem do rzeczywistego życia. To ponownie podlanie swoich ukochanych kwiatów, to zrobienie albo zamówienie szybkiego obiadu po długiej podróży, to upragniony prysznic w swojej łazience, to herbata z kocem, aż wreszcie to położenie się do swojego umiłowanego i pachnącego łóżka. Wszystkie te czynności, mimo że tak znane i robione codziennie, po powrocie są swego rodzaju rytuałem szczęścia, czymś za czym tęskniliśmy, nawet kiedy wakacje były przygodą życia. Ja tak mam zawsze, nieważne czy po trzech dniach czy po miesiącu, to uczucie ulgi i szczęścia towarzyszy mi nieustannie. 
Dla mnie powroty to również kolejny wpis na blogu i planowanie posiłków, tego co będę fotografować i jak zmieścić to w mój dzień, aby zdjęcia zrobić w świetle dziennym. Nie jest to łatwe, ponieważ mój grafik w pracy nie jest wymarzony, jak na razie ale dla mnie nic nie jest niemożliwe:) 
Pierwszym powrotnym przepisem będzie fish and chips. Klasyk, ale czy zasłużony? Mówiąc szczerze od zawsze byłam do tego dania sceptycznie nastawiona. Nie wiedziałam, co takiego pysznego może być w smażonej rybie z frytkami. Kiedy jednak bardziej zgłębiłam temat i rozwiałam pewne mity oraz zdałam sobie sprawę, że prawdziwe fish and chips jest robione inaczej niż myślałam, stwierdziłam, że jest to najwyższy czas, aby taki przepis popełnić w mojej kuchni. Przekonał mnie do tego również mój chłopak, który bardzo chciał, abym zrobiła mu prawdzie fish and chips w domu.
Muszę przyznać, że cały mój sceptycyzm legł w gruzach, kiedy spróbowałam tej ryby z cytryną i sosem tatarskim. Nie jest to oczywiście danie, które powinno być powtarzane bardzo często w naszej kuchni, ale od czasu do czasu jest wręcz wskazane. Nie sądziłam, że tak będzie mi smakować fish and chips, którym odrobinę w przeszłości gardziłam, ale tak, smakowało mi bardzo i na pewno powtórzę to jeszcze raz, tak więc róbcie i cmokajcie z zachwytu, tak jak ja:)

Fish and chips
6 porcji

składniki na sos tatarski:
- 300 g majonezu
- 2 łyżki kaparów
- 1-2 ogórki konserwowe
- 2 szalotki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku

Kapary drobno posiekać, ogórki oraz szalotki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodać do miski, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.

składniki na ziemniaki:
(tradycyjnie powinny być to frytki smażone, ja swoje upiekłam)
- 1.5 kg mącznych ziemniaków
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- oliwa

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Ziemniaki obrać i pokroić na kształt frytek, przełożyć na blachę od pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i dodać paprykę, oregano oraz przyprawić sowicie solą i pieprzem. Polać oliwą i wszystko wymieszać. Frytki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 250 C i włączyć funkcję grilla, grillować 2-3 minuty aż się zrumienią. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić.

składniki na rybę:
- 800 g filetu z dorsza
- 180 g mąki pszennej+ do obtoczenia
- 65 g skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 330 ml jasnego piwa

Dorsza pokroić na 6 kawałków. Osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić solą i pieprzem. 
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skrobię, dodać sól. Dodać jajko oraz piwo i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia- Konsystencja ciasta powinna przypominać gęste ciasto na naleśniki.
W międzyczasie rozgrzać garnek z olejem do smażenia na głębokim tłuszczu. Olej powinien mieć 180 C.
Rybę obtoczyć delikatnie w mącę, następnie zanurzyć całkowicie w cieście. Rybę natychmiast przenieść do rozgrzanego oleju i smażyć ok 8-10 minut aż panierka będzie złocista. 
Usmażoną rybę podawać z frytkami, sosem tatarskim i łódeczkami cytryny.
Smacznego!

Fish and chips
6 portions

ingredients for tartar sauce:
- 300 g mayonnaise
- 2 tablespoons capers
- 1-2 pickled cucumbers
- 2 shallots
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 1 tablespoon grain mustard
- 3 tablespoons lemon juice
- salt, pepper to taste

Finely chop capers and cut shallots and pickles in very small cubes. Add all ingredients into a bowl, season with salt and pepper and stir until combine, set aside.

ingredients for potatoes:
(in classic version potatoes are fried too, I baked mine)
- 1.5 kg potatoes
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon dried oregano
- salt, pepper to taste
- olive oil

Preheat oven to 200 C.
Peel and cut potatoes into fries shape, toss on a baking sheet lined with parchment paper. Add paprika, oregano, season with salt and pepper and pour olive oil. Stir everything until well combined. Next put to the preheated oven and bake 15-20 minutes, next turn on the temperature to 250 C and turn on a grill option. Grill 2-3 minutes until golden brown. Take out from the oven and set aside.

ingredients for fish:
- 800 g cod fillet
- 180 g all purpose flour + for coating
- 65 g corn starch
- 1 egg
- 2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon salt
- 330 ml light beer

Cut cod into 6 pieces, dry with kitchen towel and season with salt and pepper.
In a bowl sift flour, starch and baking powder, add salt and stril. Add egg and beer and whisk until well combined.
Meanwhile heat pan with a lot of oil for deep frying. Oil should have 180 C. 
coat fish with flour then pour into the batter. Next put coated fish immediately into a preheated oil and fry 8-10 minutes until golden. 
Take out fish from the oil and serve with fried, tartar sauce and lemon wedges.
Enjoy!





1 komentarz:

  1. Świetne połączenie. Ze względu na swoją kaloryczność, rzeczywiście to danie jest do zrobienia raz na jakiś czas, ale smak rewelacja. Pierwszy raz spotkałam się z takim sosem tatarskim. Strzał w 10-tkę 🥰

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...