Chicken Normandy, for English scroll down
Dla jednych wspaniale, dla innych tragedia. Fakt jest taki, że jesień zawitała na dobre. Osobiście uwielbiam tę porę roku, nie tylko ze względu na swoje urodziny, które w tym roku spędziłam za kołem podbiegunowym, ale też ze względu na piękne kolory, nostalgię, jesienne ciepłe kolacje, za świeczki i koce, herbatę pitą litrami. Za deszcz i za lisio pomarańczowe słońce o zachodzie, za mroźne poranki i wieczory. Za piękno. Nie jestem zbyt sentymentalna, ale jesień wyzwala we mnie więcej melancholii i nostalgicznych uczuć. Zaczynam bardziej tęsknić za domem, za przyjaciółmi. Dużo rozmyślam i czasem walczę ze swoją głową. Ale kocham jesień i tak już chyba zostanie na zawsze.
Kurczak po normandzku to danie typowo jesienne i typowo francuskie. Kwaskowatość jabłek łączy się z kruchym i soczystym mięsem kurczaka, tymianek pozwala połączyć całość więzami niesamowitego aromatu. Uwielbiam to danie, szczególnie podczas jesiennej deszczowej pogody koniecznie z lokalnymi jabłkami (a norweskie jabłka są przepyszne). Jest to świetne danie na obiad dla całej rodziny, jak i na wieczór spędzony ze znajomymi.
Kurczak po normandzku
4 porcje
składniki:
- 4 duże ćwiartki z kurczaka
- 3 jabłka
- 500 ml wytrawnego cydru
- 60 ml brandy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 125 ml śmietanki kremówki
- 250 g boczku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- parę gałązek tymianku
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obydwu storn po parę minut, odstawić na talerz.
Cebulę, boczek oraz czosnek pokroić w kostkę, jabłka w łódeczki.
W naczyniu żaroodpornym zrumienić boczek, następnie zeszklić cebulę na jednej łyżce masła, dodać czosnek i smażyć chwilę. Wlać brandy i zdeglasować patelnie, smażyć chwilę aż alkohol odparuje. Wlać cydr i całość zagotować. Następnie dodać kurczaka oraz gałązki tymianku. Całość przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut, zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 minut.
Na patelni roztopić kolejną łyżkę masła, dodać łódeczki jabłek i smażyć aż lekko zmiękną, odstawić.
Kiedy kurczak jest upieczony, ostrożnie wyjąć go z naczynia, a naczynie postawić na ogniu i zagotować płyn, po czym wlać kremówkę i ponownie zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Następnie dodać kurczaka i gotować 20 minut. 5 minut przed końcem dodać podsmażone jabłka i całość gotować. Gotowe danie podawać z ulubionymi dodatkami i tymiankiem.
Smacznego!
Chicken Normandy
4 portions
ingredients:
- 4 big chicken legs
- 3 apples
- 500 ml apple cider
- 60 ml brandy
- 2 onions
- 3 garlic cloves
- 125 ml heavy cream
- 250 g bacon
- 2 tablespoons butter
- salt, pepper to taste
- several thyme stalks
Preheat oven to 200 C.
Season chicken with salt and pepper and fry on both sides for couple of minutes until golden, set aside.
Cut onion, bacon and garlic in cubes, apples in wedges.
In a cast iron pan fry bacon until golden, add butter and melt. Add onion and fry until glossy, add garlic and fry for 30 seconds more. Pour brandy and cook 3-4 minutes, scraping bottom of the pan. Next pour cider and bring to boil. Add chicken and several thyme stalks, cover with a lid and put to the preheated oven, bake 30 minutes. Uncover and bake another 15 minutes.
Meanwhile heat another tablespoon of butter on a frying pan and add apples, fry couple of minutes until slightly tender, set aside.
Take out chicken from the oven and carefully take out from the pan. Return the pan on the stove and bring to boil, add heavy cream and bring to the boil again. Season with salt and pepper if needed. Next add chicken and cook for 20 more minutes, 5 minutes before finishing, add apples and cook everything together. Ready dish serve with more thyme and your favourite additions.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )