Traditional Christmas wild mushroom soup, for English scroll down
Odkąd tylko sięgam pamięcią na Wigilii zawsze jest grzybowa. Nigdy barszcz, tylko grzybowa z ręcznie robionym makaronem. Osobiście uwielbiam tę zupę i zawsze czekam na nią cały rok. Zwykle robiona była przez moją babcie, ale od jakiegoś czasu stery przejęła mama. Zupa w dalszym ciągu jest fenomenalna ;)
Wiem, że tę zupę można zrobić w każdy inny dzień, dlatego zostawię Wam przepis na nią, być może na Wigilii będzie królować u Was barszcz, a grzybową zrobicie kiedy indziej. Albo zainspiruję Was tym razem do zrobienia grzybowej na tegoroczną Wigilię, kto wie ;)
Zupa grzybowa
6 porcji
składniki na grzyby:
- 120 g suszonych grzybów
- 1.5 litra wody
Grzyby zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Następnego dnia gotować grzyby w tej samej wodzie ok 30 minut, po czym odcedzić (ale nie wylewać wody!), opłukać dokładnie i pokroić na mniejsze kawałki.
Wodę po gotowaniu grzybów przecedzić parę razy przez sitko, aby pozbyć się piasku i brudu z grzybów.
składniki na zupę:
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 2.5 litra wody
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, marchewkę, selera i pietruszkę w mniejsze kawałki.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć, odstawić.
Do dużego garnka dodać wodę, warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem, i wszystkie przyprawy, zagotować i gotować na małym ogniu godzinę. Dodać pokrojone grzyby, 1 litr wody z gotowania grzybów i gotować kolejną godzinę. Na sam koniec wyjąć warzywa, seler wyrzucić a pietruszkę i marchewkę pokroić w plasterki. Dodać ponownie do zupy i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z makaronem i śmietanką.
Smacznego!
Wild mushrooms soup
6 portions
ingredients for mushrooms:
- 120 g dried wild mushrooms
- 1.5 liters water
Pour water over mushrooms and set aside for 12 hours. Next Bring water with mushrooms to boil and cook 30 minutes. Next drain the mushrooms (DO NOT throw water), wash with water to remove any dust and chop into smaller pieces. Sift mushroom water through the sieve several times to remove any dust inside. Set aside.
ingredients for soup:
- 4 carrots
- 3 parsley roots
- piece of celery root
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 2 bay leaves
- 5 allspice
- 10 peppercorns
- 2.5 liters water
- salt, pepper
Cut onion and garlic into small cubes, carrot, celery and parsley into smaller pieces.
Heat 2-3 tablespoons oil on a frying pan and add onion, fry until glossy, then add garlic and fry for another 30 seconds, set aside.
In a big pot add all vegetables, fried onion with garlic, all spices and water, bring to a boil and cook 1 hour. Next add chopped mushrooms and 1 liter of mushroom water and bring to boil again. Cook another 1 hour. Next remove celery, carrot and parsley. Toss the celery but slice carrot and parsley and return them to the soup. Season with salt and pepper and serve with pasta and heavy cream (
Enjoy!
Zrobiłam na Wigilię, wyszła esensjonalna, pyszna 😍
OdpowiedzUsuń