Italian hot chocolate, for English scroll down
Jest pyszna, co tu dużo mówić. Ja od dziecka kochałam czekoladę i wszystko, co było czekoladowe, lody, mleko w tubce, ciasto, wafelki.... Ta gorąca czekolada przenosi mnie nie tylko do dzieciństwa, ale też i do pewnego spotkania, które odbyło się lata temu, kiedy po raz pierwszy piłam tak przyrządzoną gorącą czekoladę. Byłam zachwycona jej konsystencją, tym że jest taka gęsta! Wtedy nie miałam pojęcia, jak zrobić taką czekoladę, na szczęście dzisiaj wiem nieco więcej i mogę zrobić sobie taką małą przyjemność w domu.
Gorąca czekolada po włosku
4 porcje
składniki:
- 500 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady minimum 70%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki mleka
- duża szczypta soli
Skrobię ziemniaczaną wymieszać z mlekiem do powstania jednolitej konsystencji.
Mleko, czekoladę, cukier, kakao oraz sól umieścić w garnuszku, podgrzewać aż całość się rozpuści i PRAWIE zagotuje. Następnie powoli dodawać mieszankę skrobi i mieszać, gotować aż czekolada zgęstnieje, ale nadal powinna być płynna. Być może cała mikstura ze skrobii nie będzie potrzebna.
Czekoladę przelać do kubeczków i podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!
Italian hot chocolate
4 portions
ingredients:
- 500 ml milk
- 100 g dark chocolate, minimum 70 %
- 2 tablespoons sugar
- 2 tablespoons cocoa powder
- 2 teaspoons potato starch + 2 tablespoons milk
- big pinch of salt
Combine milk and starch in a bowl until smooth.
Add milk, chocolate, cocoa, sugar and salt in a saucepan and cook until melt and ALMOST boiling. Gradually add potato starch mixture into the chocolate and cook until thickened but still liquid. Maybe whole mixture won't be needed.
Pour chocolate into the glasses and top with whipped cream.
Enjoy!
Fantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki
OdpowiedzUsuńGenialna ❤ Piliśmy w towarzystwie pierniczków 😋
OdpowiedzUsuńBanalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu
OdpowiedzUsuń