poniedziałek, 6 grudnia 2021

Gorąca czekolada po włosku

 Italian hot chocolate, for English scroll down


Na Mikołajski mam dla Was przepis, który pokochają wszyscy fani czekolady. Ta mała rozpusta zamknięta w kubku z bitą śmietaną jest zaspokojeniem słodyczy na cały tydzień. Nie jest to coś, co wypada pić codziennie, ale grudzień i jego wspaniała świąteczna aura jak najbardziej sprzyja gorącej czekoladzie. 
Jest pyszna, co tu dużo mówić. Ja od dziecka kochałam czekoladę i wszystko, co było czekoladowe, lody, mleko w tubce, ciasto, wafelki.... Ta gorąca czekolada przenosi mnie nie tylko do dzieciństwa, ale też i do pewnego spotkania, które odbyło się lata temu, kiedy po raz pierwszy piłam tak przyrządzoną gorącą czekoladę. Byłam zachwycona jej konsystencją, tym że jest taka gęsta! Wtedy nie miałam pojęcia, jak zrobić taką czekoladę, na szczęście dzisiaj wiem nieco więcej i mogę zrobić sobie taką małą przyjemność w domu.

Gorąca czekolada po włosku
4 porcje

składniki:
- 500 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady minimum 70%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki mleka
- duża szczypta soli

Skrobię ziemniaczaną wymieszać z mlekiem do powstania jednolitej konsystencji.
Mleko, czekoladę, cukier, kakao oraz sól umieścić w garnuszku, podgrzewać aż całość się rozpuści i PRAWIE zagotuje. Następnie powoli dodawać mieszankę skrobi i mieszać, gotować aż czekolada zgęstnieje, ale nadal powinna być płynna. Być może cała mikstura ze skrobii nie będzie potrzebna.
Czekoladę przelać do kubeczków i podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!

Italian hot chocolate
4 portions

ingredients:
- 500 ml milk
- 100 g dark chocolate, minimum 70 %
- 2 tablespoons sugar
- 2 tablespoons cocoa powder
- 2 teaspoons potato starch + 2 tablespoons milk
- big pinch of salt

Combine milk and starch in a bowl until smooth.
Add milk, chocolate, cocoa, sugar and salt in a saucepan and cook until melt and ALMOST boiling. Gradually add potato starch mixture into the chocolate and cook until thickened but still liquid. Maybe whole mixture won't be needed. 
Pour chocolate into the glasses and top with whipped cream.
Enjoy!




3 komentarze:

  1. Fantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna ❤ Piliśmy w towarzystwie pierniczków 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Banalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...