Moroccan style stew with lentil and potatoes, for English scroll down
Ten gulasz jest świetnym pomysłem na jesienno-simowy obiad. Zawiera w sobie wszystko, co powinno mieć danie, które najlepiej zrobić właśnie w tym czasie. Jest sycące, aromatyczne, ma piękne rozgrzewające kolory i starcza na dłużej. Jestem ogromną fanką wszelkich gulaszy i znajdziecie ich sporo na blogu, ten dopisuję, jako kolejny sukces gulaszowy :)
Marokański gulasz z soczewicą i ziemniakami
6 porcji
składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1.5 litra bulionu
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g słodkich ziemniaków
- 500 g żółtych ziemniaków
- 2 marchewki
- 500 g pieczarek
- puszka ciecierzycy
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
Cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia. Następnie dodać marchewkę pastę pomidorową, soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i chwilę smażyć. Dodać pokrojone pomidory, ciecierzycę oraz bulion i całość zagotować. Następnie dodać ziemniaki i gotować ok 15 minut aż ziemniaki będą miękkie a soczewica rozpadnie się, tworząc sos. Całość przyprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!
Moroccan style stew with lentils and potatoes
6 portions
ingredients:
- 300 g red lentils
- 300 g red lentils
- 1.5 liters broth
- 1 big onion
- 4 garlic cloves
- 500 g sweet potatoes
- 500 g yellow potatoes
- 500 g mushrooms
- 2 carrots
- 1 can chickpeas
- 1 can chopped tomatoes
- 1 teaspoon sugar
- 1 tablespoon tomato paste
- 1 teaspoon cumin
- 1 teaspoon coriander
- 1 teaspoon sweet smoked paprika
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ground allspice
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- salt, pepper to taste
Cut onion, garlic and potatoes in cubes. Carrot and mushrooms cut in slices.
Add 2-3 tablespoons oil to a big pot and heat. Add onion and fry until glossy. Add garlic and fry for 30 more seconds. Add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden brown. Next add carrot, tomato paste, lentils and all spices, mix together and fry for 1-2 minutes. Add chopped tomatoes, chickpeas and pour broth, bring everything to boil. Next add potatoes and cook around 15 minutes until potatoes are tender and lentil overcooked, creating sauce. Season with salt and pepper if needed and serve.
Enjoy!
Wspaniałe klimaty w tym daniu wyczuwam, zabieram się do wykonania w domu, pa
OdpowiedzUsuń