poniedziałek, 1 listopada 2021

Ziemniaczane gratin z kurkami i boczkiem

 Potato gratin with chanterelles and bacon, for English scroll down


Ależ to było pyszne! Połączenie ziemniaków, kremówki i kurek jest wyborne i od lat niezastąpione. Do tego pachnący tymianek i ciągnący ser, to danie musiało się udać. Jeśli nie jecie mięsa, możecie śmiało pominąć boczek i również będzie pysznie. 
Myślę, że jest to pozycja obowiązkowa na jesiennym stole, może stanowić danie główne lub dodatek do np. mięsa. Ja zjadłam moją porcję w mgnieniu oka, parząc sobie język, ale nie mogłam oprzeć się tej dobroci:) 

Ziemniaczane gratin z kurkami i boczkiem
4--6 porcji

składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g kurek
- 250  pieczarek
- 300 g startego sera gruyere
- 250 g boczku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół. 
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (można użyć mandoliny, ja pokroiłam ręcznie). Przyprawić solą i całość dobrze wymieszać.
Cebulę, czosnek i boczek pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, kurki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są duże. 
W żaroodpornym garnku zrumienić boczek, następnie dodać masło i roztopić. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć 5 minut. Dodać kurki, obydwa tymianki i smażyć jeszcze 5-10 minut aż grzyby będą rumiane. Wlać mleko oraz kremówkę, doprowadzić prawie do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu ok 5-7 minut. Następnie całość przełożyć do miski. 
Do tego samego garnka wrzucić połowę pokrojonych ziemniaków, następnie dodać połowę zawartości miski z grzybami, wyrównać i posypać 1/2 sera. Dodać pozostałe ziemniaki i drugą część zawartości z miski. następnie ponownie posypać wszystko serem. Na wierzch ułożyć parę gałązek tymianku i całość przykryć pokrywką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 25-30 minut do zrumienienia.
Wyjąć i podawać.
Smacznego!

Potato gratin with chanterelles and bacon
4-6 portions

ingredients:
- 1 kg potatoes
- 300 ml heavy cream
- 200 ml milk
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 500 g chanterelles
- 250 g champignons
- 300 g grated gruyere cheese
- 250 g bacon
- 50 g butter
- 1 teaspoon dried thyme
- handful fresh thyme
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Cut potatoes in very thin slices, season with salt and pepper and mix until combine.
Dice onion, garlic and bacon. Slice champignons and clean chantarelles. Cu in smaller pieces if they are big.
Add bacon into a big cast iron pan and fry until golden brown, add butter and melt. Next add onion and fry until glossy, add garlic and fry for 30 seconds more. Add champignons, season with salt and pepper and fry for 5 minutes. Add chanterelles, dried thyme, fresh thyme and fry for 5-10 more minutes.  Next pour milk and cream into the pot and bring almost to a boil, season with salt and pepper if needed then simmer for 5-7 minutes. Remove from the stove and transfer to a bowl. 
Add half of potatoes to the same cast iron pan, then pour 1/2 mushrooms and cream mixture on top. Sprinkle with half of the cheese. Next add another part of potatoes and mixture. Top with remaining cheese and few stalks of thyme. Cover and add to the preheated oven, bake 45 minutes. Next uncover and bake another 25-30 minutes until golden brown.
Take out form the oven and serve.
Enjoy!






1 komentarz:

  1. Ależ smakowicie to wygląda:D Składniki są zdecydowanie zachęcające:) Będę robić:D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...