Pumpkin waffles, for English scroll down
Te gofry są pyszne, lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Mają wspaniały, energetyzujący kolor i cudowny smak. Smakują wyśmienicie z syropem klonowym lub miodem. Nic tylko robić je na śniadanie;)
Gofry dyniowe
8 sztuk
składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 60 g roztopionego masła
- 130 g puree dyniowego (użyłam dyni Hokkaido)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko połączyć z jajkami, puree dyniowym oraz masłem. W osobnej misce przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać na jednolitą masę
Gofrownicę porządnie rozgrzać, następnie wlać ciasto i smażyć ok 5 minut na żłoty kolor.
Smacznego!
Pumpkin waffles
8 pieces
ingredients:
- 130 all purpose flour
- 150 ml milk
- 2 eggs
- 2 tablespoons sugar
- 60 g melted butter
- 130 g pumpkin puree (I used Hokkaido pumpkin)
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoons nutmeg
- 2 teaspoons baking powder
In a bowl combine milk, butter, eggs and pumpkin puree.
In another bowl sift flour and add sugar, baking powder, cinnamon, ginger and nutmeg. Add wet ingredients into the dry and stir until smooth.
Preheat waffle maker then add batter and fry around 5 minutes until golden.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )