wtorek, 26 października 2021

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 Plum buns with streusel, for English scroll down


Chyba nie ma nic bardziej przyjemnego niż zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego. Przywołuje on u mnie wspomnienie szczęścia z najmłodszych lat, kiedy cały mój świat opierał się na domu i znajomym podwórku wokół niego. Kiedy nie było zmartwień, a jeśli się pojawiały to były szybko gaszone przez całusa czy uścisk mamy albo babci. Dlatego uwielbiam piec ciasto drożdżowe, to chyba moje ciasto na pokrzepienie.
Te bułeczki upiekłam, bo miałam nadmiar śliwek w domu. Kupiliśmy ich za dużo z myślą, że na pewno zjemy, ale okazało się, że bywaliśmy w domu zbyt krótko, żeby po nie sięgnąć. W końcu, kiedy miałam odrobinę wolnego, wzięłam się za ciasto. Nie trwało to długo, ponieważ zostawiłam je do wyrośnięcia na noc, więc rano musiałam tylko ulepić kulki i odstawić je do ponownego wyrośnięcia. Lubię to rozwiązanie, w lodówce ciasto rośnie wolniej, ale mam wrażenie, że jest smaczniejsze. .

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
10 bułeczek

składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru

Cukier wymieszać z mąką, dodać masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Można ulepić większe i mniejsze kawałki. 

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych instant
- 250 g ciepłego ale nie gorącego mleka
- 1 jajko
- 60 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli

Mąkę połączyć z drożdżami, solą oraz cukrem, wymieszać. Dodać jajko i mleko i zagniatać do połączenia składników. Wlać masło i zagniatać do powstania elastycznego ciasta. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok 1.5-2 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu- ciasto ma podwoić objętość. 
Następnie ciasto odgazować, zagnieść chwilę i podzielić na 10 równych części. Każdą część uformować w kulkę a następnie mocno spłaszczyć zostawiając boli lekko wyższe niż środek. 

pozostałe składniki:
- ok 500 g śliwek
- ok 2 łyżeczki cukru
- roztrzepane jajko z odrobiną mleka

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Śliwki pokroić na 0.5 cm plastry. Na każdy placek ciasta nałożyć 3 plasterki śliwek i posypać odrobiną cukru.  Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok 40 minut. Następnie wysmarować jajkiem z mlekiem i posypać dużą ilością kruszonki. Tak przygotowane bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut do zrumienienia.
Wyjąć i ostudzić. 
Smacznego!

Plum buns with streusel
10 buns

ingredients for streusel:
- 150 g all purpose flour
- 90 g cold butter, cubed
- 50 g sugar

In a bowl combine flour and sugar, next add butter and crush with fingers until crumbled. 

ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 7 g instant dry yeast
- 250 ml lukewarm milk
- 1 egg
- 60 g melted butter
- 100 g sugar
- pinch of salt

In a bowl combine flour, sugar, salt and yeast. Add egg and milk and mix until combined. Add butter and knead until soft and elastic dough. Cover the bowl and set aside in a warm place for around 2 hours until doubled size. 
Next knead the dough several times and divide into 10 equal parts. Roll each parto into a bowl then flatten with fingers until a disc shape- the edges of the circle should be thicker than the middle part. 

remaining ingredients:
- around 500 g plums
- around 2 teaspoons sugar
- beaten egg with splash of milk

Preheat oven to 180 C.
Cut plums in 0.5 cm slices. Add three slices on the top of each dough disc and sprinkle with sugar. Cover buns with the cloth and set aside in the warm place for around 40 minutes until puff. Next glaze each bun with beaten egg and sprinkle with a good amount of streusel. Add to the preheated oven and bake around 20 minutes until golden. Take out from the oven and set aside to cool.
Enjoy!





2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...