Plum tart, for English scroll down
Bardzo lubię tę tartę, ogólnie lubię kruche ciasto. Właśnie dlatego ta tarta powstała, bo miałam ochotę na kruche ciasto. Nie miałam jednak zbyt wiele czasu, więc postawiłam na najprostszy przepis. W prostocie tkwi najczęściej szczegół. Ten szczegół sprawia, że to co wydawało nam się proste, okazuje się najlepszym rozwiązaniem. Tarta zniknęła w przeciągu paru godzin, a ja zjadłam lwią jej część;)
Tarta śliwkowa
forma 28 cm
składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 65 g cukru
- 1 jajko
Mąkę wymieszać z cukrem, następnie dodać masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i spłaszczyć na kształt dysku. Schować do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła o grubości 3-4 mm. Przełożyć na wałek i następnie przełożyć na formę- wylepić boki i dno ciastem. Dno nakłuć widelcem, po czym szczelnie przykryć folią spożywczą i nasypać obciążenie do pieczenia- surowy ryż, specjalne kulki, groch itp..
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
pozostałe składniki:
- ok 1 kg słodkich śliwek
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła pokrojonego w malutkie kosteczki
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
1/3 śliwek pokroić w plastry. Pozostałą część przekroić na pół a następnie połówki pokroić w paski. Plastry śliwek położyć na bokach tarty, natomiast połówki pokrojone w plasterki naprzemiennie na środku tarty (zobacz zdjęcie). Całość posypać cukrem i kostkami masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut aż śliwki zmiękną. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!
Plum tart
28 cm tart form
ingredients for crust:
- 250 g all purpose flour
- 125 g cold butter, cubed
- 65 g sugar
- 1 egg
Combine flour with sugar and add butter, crush with fingers until crumbles. Add egg and quickly form a ball. Cover with plastic foil, flatten to a disc shape and put to the fridge for an hour.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Take out the ball from the fridge and roll into a 3-4 cm thick circle, next transfer to a form and fill bottom and sides. Prick bottom of the tart with fork and cover everything with aluminium foil. Next add baking weights- special balls, raw rice, beans etc. and fill the tart. Take to the preheated oven and bake 10 minutes, remove weights with aluminium foil and bake another 10 minutes. Take out form the oven and let cool.
remaining ingredients:
- around 1 kg sweet plums
- around 1 kg sweet plums
- 1-2 tablespoons sugar
- 1 tablespoons butter, cubed
Preheat oven to 180 C.
1/3 plums cut in thick slices, remaining in half and these halfs in thin slices. Add thick slices on the side of the tart and sliced halfs alternately in the middle to create a pattern (check on the pic). Sprinkle everything with sugar and cubed butter. Put to the preheated oven and bake 20-25 minutes until plums are soft. Take out form the oven and let it cool.
Before serving you can sprinkle tart with icing sugar.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )