Classic tantanmen ramen, for English scroll down
Tantanmen ramen
4 porcje
składniki na tare:
- 100 g tahini
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju chili
- duża garść posiekanej białej części dymki
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę i podzielić na cztery miski.
składniki na mięso:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 łyżki oleju- użyłam nierafinowanego rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki fasolowej pasty chili- tobanjan
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sake
Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać czosnek i imbir i smażyć chwilę. Dodać mięso i smażyć do zmiany koloru. Dodać pastę chili i chwilę smażyć. Następnie wlać sos sojowy oraz sake i smażyć jeszcze chwilę, odstawić.
składniki na dodatki:
- 1 pak choi
- 4 jajka
- 1 marchewka
- zielona cześć dymki, posiekana
- sezam
- makaron ramen
Jajka wrzucić do gotującej się wody i gotować 6 minut, następnie zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia z lodem lub bardzo zimną wodą, odstawić na parę minut, po czym obrać i przekroić na pół.
Marchewkę pokroić w słupki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękki ale nadal jędrny.
Pak choi wrzucić do gotującej się wody i gotować paręnaście sekund, po czym zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia z lodem.
składniki na bulion:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 500 ml mleka sojowego
Bulion zagotować, dodać mleko sojowe i doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i rozdzielić na 4 miski z pastą, po czym wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać makaron, na wierzch mięso, jajka, pak choi, dymkę, marchewkę oraz sezam.
Smacznego!
Tantanmen ramen
4 portions
ingredients for tare:
- 100 g tahini
- 3 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons rice vinegar
- 1 tablespoon chili oil
- big handful chopped white part of spring onion
Combine all ingredients and divide into 4 bowls.
ingredients for meat:
- 500 g minced pork
- 2 tablespoons oil- I used cold pressed
- 3 garlic cloves, finely diced
- 2 cm piece of ginger, finely diced
- 2 tablespoon chili bean paste- tobajan
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon sake
Heat oil on a pan and add garlic and ginger, fry for a moment. Add meat and fry until change of colour. Add chili paste and fry for 30 seconds. Pour soy sauce and sake, fry for another 30 seconds, then take out form the stove.
ingredients for additions:
- 1 pak choi
- 1 carrot
- 4 eggs
- green part of spring onion- chopped
- sesame seeds
- ramen noodles
Put eggs into a boiling water and cook 6 minutes, then drain and add to a ice bucket, leave for several minutes then peel and cut in half.
Cut carrot in stripes.
Add pak choi into a boiling water and cook few seconds, then add to the ice bucket and leave for few minutes.
Cook ramen noodles according to the package.
ingredients for stock:
- 1 liter chicken stock
- 500 ml soy milk
Bring stock to a boil, add soy milk and bring almost to boil, then remove from the stove and divide into 4 bowls with paste, mix until incorporated.
Add cooked ramen noodles and top with meat, pak choi, eggs, carrot, spring onion and sesame seed.
Enjoy!
Aaaa 😶 Robię dziś właśnie ukochany ramen z shitake 😉 Ten będzie obowiązkowo na dniach 😍
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu przymierzam się do tej zupy a fakt, że przepis pojawił się u Ciebie na blogu ostatecznie mnie zmobilizował. Mam tylko pytanie. W kilku przepisach w internecie jajka najpierw się marynuje. Czy testowałaś taką wersję, co o tym myślisz?
OdpowiedzUsuńZapewne chodzi Ci o jajka marynowane w sosie sojowym. Robiłam podobne, ale nie do ramenu tylko jako przekąskę z jajek na twardo. Przepis tutaj: https://iadorecinnamon.blogspot.com/2018/03/jajka-piklowane-w-sosie-sojowym-z.html
UsuńBardzo smakowały mi te jajka, jeśli chciałabyś je zjeść w ramenie to wystarczy, że ugotujesz jajka krócej (ok 6 minut), aby były płynne w środku i, później postępuj zgodnie z przepisem dotyczącym marynowania jajek. To jakie jajka wybierzesz zależy już tylko od Ciebie, wersja marynowana jak i ta prosta , tylko ugotowana, pasują idealnie :)
Kosmos 😋🚀 Totalnie obłędne. To już trzeci Ramen z Twojego bloga, który pokochałam od pierwszej łyżki ❤
OdpowiedzUsuń