piątek, 15 października 2021

Klasyczny tantanmen ramen

 Classic tantanmen ramen, for English scroll down


Kocham ramen i nie mogłam się powstrzymać, żeby zrobić kolejną wersję tej zupy w domu. Było z nią trochę pracy, bo ma parę elementów, ale absolutnie nie żałuję, ponieważ ten ramen jest po prostu fantastyczny. Ilość smaków i aromatów przewijających się w tej zupie jest w zasadzie nie do opisania. Jeśli jesteście fanami ramenu, nie wyobrażam sobie, żebyście nie spróbowali tej wersji. Starałam się zrobić wersję najbardziej zbliżoną do oryginału. Przejrzałam cały Internet w poszukiwaniu przepisu, który będzie najlepszy dla mnie. Tak powstała moja wersja, sklejona z kilkunastu innych przepisów i z rad, jakie przeczytałam odnośnie zrobienia idealnego tantanmen ramen. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba, bo szczerze przyznam, że spędziłam nad nim mnóstwo czasu.

Tantanmen ramen
4 porcje

składniki na tare:
- 100 g tahini
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju chili
- duża garść posiekanej białej części dymki

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę i podzielić na cztery miski.

składniki na mięso:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 łyżki oleju- użyłam nierafinowanego rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki fasolowej pasty chili- tobanjan
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sake

Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać czosnek i imbir i smażyć chwilę. Dodać mięso i smażyć do zmiany koloru. Dodać pastę chili i chwilę smażyć. Następnie wlać sos sojowy oraz sake i smażyć jeszcze chwilę, odstawić.

składniki na dodatki:
- 1 pak choi
- 4 jajka
- 1 marchewka
- zielona cześć dymki, posiekana
- sezam
- makaron ramen

Jajka wrzucić do gotującej się wody i gotować 6 minut, następnie zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia z lodem lub bardzo zimną wodą, odstawić na parę minut, po czym obrać i przekroić na pół. 
Marchewkę pokroić w słupki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękki ale nadal jędrny. 
Pak choi wrzucić do gotującej się wody i gotować paręnaście sekund, po czym zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia z lodem.

składniki na bulion:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 500 ml mleka sojowego

Bulion zagotować, dodać mleko sojowe i doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i rozdzielić na 4 miski z pastą, po czym wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać makaron, na wierzch mięso, jajka, pak choi, dymkę, marchewkę oraz sezam. 
Smacznego!

Tantanmen ramen
4 portions

ingredients for tare:
- 100 g tahini
- 3 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons rice vinegar
- 1 tablespoon chili oil
- big handful  chopped white part of spring onion

Combine all ingredients and divide into 4 bowls.

ingredients for meat:
- 500 g minced pork
- 2 tablespoons oil- I used cold pressed
- 3 garlic cloves, finely diced
- 2 cm piece of ginger, finely diced
- 2 tablespoon chili bean paste- tobajan
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon sake

Heat oil on a pan and add garlic and ginger, fry for a moment. Add meat and fry until change of colour. Add chili paste and fry for 30 seconds. Pour soy sauce and sake, fry for another 30 seconds, then take out form the stove. 

ingredients for additions:
- 1 pak choi
- 1 carrot
- 4 eggs
- green part of spring onion- chopped
- sesame seeds
- ramen noodles

Put eggs into a boiling water and cook 6 minutes, then drain and add to a ice bucket, leave for several minutes then peel and cut in half.
Cut carrot in stripes.
Add pak choi into a boiling water and cook few seconds, then add to the ice bucket and leave for few minutes.
Cook ramen noodles according to the package. 

ingredients for stock:
- 1 liter chicken stock
- 500 ml soy milk

Bring stock to a boil, add soy milk and bring almost to boil, then remove from the stove and divide into 4 bowls with paste, mix until incorporated.
Add cooked ramen noodles and top with meat, pak choi, eggs, carrot, spring onion and sesame seed.
Enjoy!







4 komentarze:

  1. Aaaa 😶 Robię dziś właśnie ukochany ramen z shitake 😉 Ten będzie obowiązkowo na dniach 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do tej zupy a fakt, że przepis pojawił się u Ciebie na blogu ostatecznie mnie zmobilizował. Mam tylko pytanie. W kilku przepisach w internecie jajka najpierw się marynuje. Czy testowałaś taką wersję, co o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne chodzi Ci o jajka marynowane w sosie sojowym. Robiłam podobne, ale nie do ramenu tylko jako przekąskę z jajek na twardo. Przepis tutaj: https://iadorecinnamon.blogspot.com/2018/03/jajka-piklowane-w-sosie-sojowym-z.html
      Bardzo smakowały mi te jajka, jeśli chciałabyś je zjeść w ramenie to wystarczy, że ugotujesz jajka krócej (ok 6 minut), aby były płynne w środku i, później postępuj zgodnie z przepisem dotyczącym marynowania jajek. To jakie jajka wybierzesz zależy już tylko od Ciebie, wersja marynowana jak i ta prosta , tylko ugotowana, pasują idealnie :)

      Usuń
  3. Kosmos 😋🚀 Totalnie obłędne. To już trzeci Ramen z Twojego bloga, który pokochałam od pierwszej łyżki ❤

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...