Lamb and mushrooms dumplings, for English scroll down
Pierogi z jagnięciną i grzybami
ok 50 pierogów
składniki na nadzienie:
- 500 g mielonej jagnięciny
- 500 g mielonej jagnięciny
- 300 g świeżych grzybów (u mnie połączenie pieczarek i kurek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, grzyby w plasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać grzyby, suszone zioła oraz przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do zrumienienia. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor, przyprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba i wymieszać. Całość odstawić do ostygnięcia, następnie zmienić w maszynce do mięsa lub zblendować.
składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml gorącej wody
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać oliwę i zamieszać całość. Wlewać powoli gorącą wodę i mieszać do połączenia, następnie zagniatać na elastyczne ciasto. Następnie ciasto szczelnie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka kawałków i rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka wykrawaczką lub szklanką. Na środek kółek nakładać po 1-2 łyżeczkach nadzienia, zamknąć z zlepić pieroga. Odstawić na omączony blat.
Wodę zagotować z odrobiną soli i wrzucić pierogi, ponownie zagotować i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać ze smażoną na maślę cebulą i gęstą śmietaną.
Smacznego!
Lamb and mushrooms dumplings
around 50
ingredients for filling:
- 500 g minced lamb
- 300 g fresh mushrooms (I used chanterelles and champignons)
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried rosemary
- salt and pepper to taste
Finely dice onion and garlic, slice mushrooms. On a frying pan heat 2-3 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and gry for 30 more seconds. Add mushrooms, thyme, rosemary and season with salt and pepper, fry until golden. Add meat and fry until meat has changed the colour. Season with salt and pepper if needed. Take out from the stove and set aside to cool. Next grind in a meat grinder or blned.
ingreidients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 4 tablespoons olive oil
- 1 teaspoon salt
- 300 ml hot water
Sift flour and combine with salt, add olive oil and mix until incorporated. Gradually pour water and stir until combined then knead until smooth and elastic dough. Cover tightly with a kitchen cloth and set aside for 30 minutes. Next divide into 4 parts and roll each one on a thin layer. Use cutter or glass to cut out circles. Add 1-2 teaspoons filling on each circle, then close and stick the dumpling. Set aside on a floured surface.
Bring salted water to a boil then add dumpling, cook to boil again then cook for 2-3 minutes more.
Serve with fried onion and sour cream.
Enjoy!
Napewno smaczne, a jakie piękne! I Ty tak ręcznie sklejałaś te 50 pierogów!? Gratuluję!
OdpowiedzUsuńTak, ręcznie, dziękuję;) nauczyła mnie kiedyś babcia i dzisiaj śmigam falbankę dosyć szybko :)
OdpowiedzUsuń