czwartek, 7 października 2021

Pierogi z jagnięciną i grzybami

 Lamb and mushrooms dumplings, for English scroll down


Czy pierogi mogą się znudzić? Nigdy;) Osobiście uwielbiam pierogi i mogłabym je jeść nawet codziennie. Moim faworytem są oczywiście ruskie i to je darzę największą miłością, ale wszystkie pozostałe plasują się na drugim miejscu. Te pierogi zrobiłam specjalnie dla J., który od kilku ładnych miesięcy prosił mnie o pierogi koniecznie z jagnięciną. Podchwyciłam pomysł i czekałam aż będę mieć chwilę czasu. Jagnięcinę połączyłam z grzybami i zamknęłam w idealnym cieście na pierogi. Całość podałam z ogromną ilością smażonej cebuli na maśle, która jest zawsze nieodłącznym składnikiem moich pierogów. Muszę przyznać, że wyszło fenomenalnie i absolutnie polecam Wam ten przepis:)

Pierogi z jagnięciną i grzybami
ok 50 pierogów

składniki na nadzienie:
- 500 g mielonej jagnięciny
- 300 g świeżych grzybów (u mnie połączenie pieczarek i kurek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, grzyby w plasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać grzyby, suszone zioła oraz przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do zrumienienia. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor, przyprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba i wymieszać. Całość odstawić do ostygnięcia, następnie zmienić w maszynce do mięsa lub zblendować.

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml gorącej wody

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać oliwę i zamieszać całość. Wlewać powoli gorącą wodę i mieszać do połączenia, następnie zagniatać na elastyczne ciasto. Następnie ciasto szczelnie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka kawałków i rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka wykrawaczką lub szklanką. Na środek kółek nakładać po 1-2 łyżeczkach nadzienia, zamknąć z zlepić pieroga. Odstawić na omączony blat. 
Wodę zagotować z odrobiną soli i wrzucić pierogi, ponownie zagotować i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 
Podawać ze smażoną na maślę cebulą i gęstą śmietaną.
Smacznego!

Lamb and mushrooms dumplings
around 50

ingredients for filling:
- 500 g minced lamb
- 300 g fresh mushrooms (I used chanterelles and champignons) 
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried rosemary
- salt and pepper to taste

Finely dice onion and garlic, slice mushrooms. On a frying pan heat 2-3 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and gry for 30 more seconds. Add mushrooms, thyme, rosemary and season with salt and pepper, fry until golden. Add meat and fry until meat has changed the colour. Season with salt and pepper if needed. Take out from the stove and set aside to cool. Next grind in a meat grinder or blned.

ingreidients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 4 tablespoons olive oil
- 1 teaspoon salt
- 300 ml hot water

Sift flour and combine with salt, add olive oil and mix until incorporated. Gradually pour water and stir until combined then knead until smooth and elastic dough. Cover tightly with a kitchen cloth and set aside for 30 minutes. Next divide into 4 parts and roll each one on a thin layer. Use cutter or glass to cut out circles. Add 1-2 teaspoons filling on each circle, then close and stick the dumpling. Set aside on a floured surface.
Bring salted water to a boil then add dumpling, cook to boil again then cook for 2-3 minutes more.
Serve with fried onion and sour cream.
Enjoy!




2 komentarze:

  1. Napewno smaczne, a jakie piękne! I Ty tak ręcznie sklejałaś te 50 pierogów!? Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ręcznie, dziękuję;) nauczyła mnie kiedyś babcia i dzisiaj śmigam falbankę dosyć szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...