Pistachio cookies, for English scroll down
Gdyby tylko móc odtwarzać zapach przy każdym przeczytanym przepisie, te ciasteczka cieszyłyby się wielką popularnością. Słodki, pistacjowy zapach rozciąga się po całej kuchni parę minut po włożeniu ciasteczek do pieca. To taki zapach, który nie pozwala Ci zapomnieć o tym, że za chwilę będziesz w posiadaniu parunastu sztuk czegoś, od czego nie można się powstrzymać. Być może ja mam taką słabość do tego zapachu, ponieważ jedne z moich ulubionych perfum na zimę posiadają w składzie właśnie pistacje i przywołują na myśl coś bardzo słodkiego i pysznego:)
Wnętrze ciasteczek jest lekko wilgotne, są gumowe ale chrupiące z zewnątrz. Mają delikatny zielonkawo-żółty kolor i są dosyć słodkie. Takie tradycyjne ciasteczka w pistacjowym wydaniu, koniecznie do spróbowania;)
Ciasteczka pistacjowe
ok 15 sztuk
składniki:
- 115 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 65 g mielonych surowych pistacji
- 65 g posiekanych surowych pistacji
- 190 g maki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać i połączyć z mielonymi pistacjami, skrobią kukurydzianą, sodą oraz solą.
W drugiej misce ubić masło przez chwilę, następnie dodać cukier i ubijać na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i miksować do połączenia. Do mikstury dodać suche składniki, wymieszać, po czym dodać posiekane pistacje i wymieszać ponownie do połączenia.
Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół.
Masę wyjąć z lodówki i mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 minut, po czym wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Pistachio cookies
round 15 cookies
ingredients:
- 115 g butter at room temperature
- 120 g sugar
- 65 g ground raw pistachios
- 65 g chopped raw pistachios
- 190 g all purpose flour
- 1 teaspoon corn starch
- 1 egg
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
In a bowl sift flour and add corn starch, salt, soda and ground pistachios.
In another bowl beat butter for one minutes, then add sugar and beat until light and fluffy. Add egg and beat until combined. Add dry ingredients and stir until combined, then add pistachios and stir again until combined.
Put the dough in the fridge for an hour.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Take the dough from the fridge and form walnut sized balls with wet fingers, then add to a baking sheet lined with parchment paper. Take cookies to the preheated oven and bake for 10 minutes. Next remove from the oven and set aside to cool on a cooling rack.
Enjoy!
Piękne pistacjowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń