środa, 9 lutego 2022

Makaron ryżowy w sosie gochujang

 Rice noodles with gochujang sauce, for English scroll down


Gochujang to jedna z moich ukochanych past azjatyckich. Jej zastosowań jest od groma, ja bardzo często używam jej między innymi do zrobienia "szybkiego kimchi" i sprawdza się w tej roli idealnie. 
Ten makaron zrobiłam w przypływie ochoty na coś ostrego i azjatyckiego. Pasta gochujang ma intensywny i ostry smak, więc to ona jest tutaj gwiazdą. Użyłam do tego dania cienkiego makaronu ryżowego 3 mm, ale następnym razem sięgnę po odrobinę grubszy, kwestia własnych preferencji:) 
Danie to robi się błyskawicznie, więc jest idealna na szybki obiad;) 

Makaron ryżowy w sosie gochujang
4 porcje

składniki na sos:
- 3 łyżki pasty gochujang
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 50 ml wody
- 3 łyżki soku z limonki

Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia, odstawić.

pozostałe składniki:
- 400 g makaronu ryżowego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- nerkowce do dekoracji

Czosnek i szalotki pokroić w drobną kostkę, marchewkę i cukinię w słupki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do woka dodać 2-3 łyżki oleju, następnie dorzucić szalotki i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę Dodać marchewkę oraz cukinię i smażyć 1-2 minuty. Dodać ugotowany makaron oraz sos, całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać z nerkowcami.
Smacznego!

Rice noodles with gochujang sauce
4 portions

ingredients for sauce:
- 3 tablespoons gochujang paste
- 3 tablespoons hoisin sauce
- 3 tablespoons sugar
- 1 tablespoon sesame oil
- 50 ml water
- 3 tablespoons lime juice

Combine all ingredients in a bowl, set aside.

remaining ingredients:
- 400 g rice noodles
- 2 carrots
- 1 zucchini
- 2 shallots
- 2 garlic cloves
- cashews for decoration

Dice shallots and garlic, cut carrots and zucchini in stripes. Cook noodles according to package. 
Heat 2-3 tablespoons oil in a wok, next add shallots and fry until glossy. Add garlic and fry 30 seconds more. Add carrots and zucchini and fry for 1-2 minutes. Add noodles and sauce, stir everything until well incorporated and cook 2 more minutes.
Serve with cashews.
Enjoy!



1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...