poniedziałek, 13 czerwca 2022

Pieczony łosoś z pistacjową skorupką

 Baked salmon with pistachio crumble, for English scroll down

   
Uff...! Po ogromnie stresującym i wykańczającym miesiącu wracam na swoje znane i kochane poletko! Jak ja tęskniłam! Nie mogłam już się doczekać aż usiądę wygodnie na sofie i zacznę normalnie funkcjonować, pisząc dla Was posty o niczym innym, jak o jedzeniu. Brakowało mi tego ogromnie, ale zmiany życiowe zmusiły mnie do tego, aby z czegoś na chwilę zrezygnować. Musiałam znaleźć dodatkowy czas i blogowanie było najprostszym rozwiązaniem. 
Dlaczego nie było mnie tak długo? Przeprowadziliśmy się! Kupiliśmy nasze pierwsze wspólne mieszkanie i przez cały miesiąc ogarnialiśmy wszelkie sprawy z tym związane. Nie wynajęliśmy żadnej firmy przeprowadzkowej, więc całość przedsięwzięcia przeprowadzkowego spadła na nas. Był to dla mnie bardzo ciężki i męczący miesiąc. Oczywiście oprócz przeprowadzki chodziłam do pracy, więc czasu było naprawdę niewiele. Na szczęście, mamy to już za sobą i większość rzeczy jest już na swoim miejscu. To, co na pewno mogę zdradzić to fakt, że mam o wiele więcej miejsca w kuchni i zamierzam korzystać z niej jeszcze częściej niż dotychczas, więc przepisów na bloga na pewno nie zabraknie :) 
Nowy etap w swoim życiu rozpoczynam przepisem na niezwykle proste, ale i pyszne danie. Łosoś w pistacjach, brzmi i wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Jeśli jesteście fanami tej ryby, od razu poszłabym do sklepu i kupiła potrzebne składniki. Jest to świetne danie na lato, można je również zrobić na grillu. Do łososia świetnie pasuje mnóstwo dodatków, ja podałabym go w takiej wersji z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z dressingiem balsamico. 

Pieczony łosoś z pistacjową skorupką
4 porcje

składniki:
- 600 g filetu z łososia
- 30 g roztopionego masła
- 100 g surowych pistacji
- skórka i sok z 1 limonki
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzać na 200 C- grzanie góra-dół.
Pistacje posiekać drobno, dodać roztopione masło, skórkę oraz sok z limonki i całość wymieszać do połączenia.
Rybę przyprawić solą i pieprzem, a na jej wierzchu ułożyć miksturę pistacjową.
Rybę stawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. 
Podawać z dodatkami.
Smacznego!

Baked salmon with pistachio crumble
4 protions

ingredients:
- 600 g salmon fillet
- 30 g melted butter
- 100 g raw pistachios
- juice and zest of 1 lime
- salt and pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Finely chop pistachios and mix with melted butter juice and zest of lime. 
Season fish with salt and pepper and cover the top of the fish with pistachio mixture. Put fish to the preheated oven and bake 20-25 minutes. Next take out form the oven and pour the sauce after baking on the top of the fish. Serve with your favourite additions.
Enjoy!







1 komentarz:

  1. Gratuluję 🙂 Bardzo pozytywny wpis ☺️ Uchyl kiedyś rąbka swojej nowej kuchni.
    Łosoś do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...