Portuguese caldeirada de peixe, for English scroll down
W końcu, po dwóch latach pandemii, nastał czas wyjazdu do Portugalii, do kraju mojego J. Odkładaliśmy ten wyjazd już tyle razy, że w tym roku, choćby nie wiem co, postawię moją stopę na portugalskim lądzie. Zaplanowanie trzytygodniowej wycieczki całkowicie zostawiłam mojemu osobistemu przewodnikowi, w końcu on zna swój kraj najlepiej. Jedyne czego się obawiam to temperatura, bo jedziemy tam w lipcu. Dla mnie 25 stopni to już srogie lato, a tam ostatnio było 44.... Jednak co nas nie zabije to nas wzmocni :)
Najbardziej cieszę się oczywiście na poznawanie nowych smaków, mimo że kuchnia portugalska wcale nie jest mi już obca. Codzienna dawka pastel de nata i espresso jest już wpisana w plan dnia, tak samo jak i vinho verde :)
Wiele razy pisałam o tym, że kuchnia portugalska jest bardzo prosta, jednak o smaku decydują tu najwyższej jakości składniki. Oliwa, owoce morza (w tym bacalhau), cebula, czosnek i ziemniaki to podstawa wielu dań, ale każde okazuje się być zupełnie inne :)
Cadeirada de peixe to taka zupo-gulasz z dużymi kawałkami owoców morza. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, ale jej smak zachwyci nawet mniejszych fanów ryb. Smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, o ile oczywiście do niego dotrwa :)
Cladeirada de peixe
4-6 porcji
składniki:
- 1 kg filetów z różnych ryb ( u mnie dorsz, zębacz, brosma i halibut)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 duże pomidory
- 1 papryczka piri-piri
- 200 ml oliwy z oliwek
- 8 średnich ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać i pokroić razem z pomidorami w 1 cm plastry. Paprykę pokroić w słupki, cebulę w piórka, a czosnek i piri piri w drobną kostkę. Rybę pokroić na większe kawałki, przyprawić solą i pieprzem.
Do garnka układać warstwowo: cebula-ziemniaki-pomidory-papryka. Wlać oliwę i przyprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i gotować ok 10 minut, następnie wymieszać całość i gotować jeszcze 5 minut. Do garnka dorzucić czosnek, piri piri i kawałki ryby, ponownie przykryć pokrywką i gotować 15-20 minut aż ryba będzie ugotowana ale nadal jędrna.
Podawać od razu.
Smacznego!
Caldeirada de peixe
4-6 portions
ingredients:
- 1 kg fish fillets ( I used cod, catfish, cusk and halibut)
- 1 kg fish fillets ( I used cod, catfish, cusk and halibut)
- 1 big onion
- 2 garlic coves
- 1 red bell pepper
- 2 big tomatoes
- 1 piri piri pepper
- 200 ml olive oil
- 8 medium potatoes
- salt, pepper to taste
Peel potatoes and cut with tomatoes in slices. Cut bell pepper and onion in stripes, dice garlic and piri piri and cut fish in smaller pieces then season with salt and pepper.
Add vegetables to a pot in layers starting from the bottom: onion-potatoes-tomatoes-bell pepper. Pour olive oil on top and season with salt and pepper, cover and cook 10 minutes, then stir everything and cook another 5 minutes. Next add piri piri, garlic and fish pieces, cover with the lid and cook another 15-20 minutes until fish is tender.
Serve immediately.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )