Pistachio tiramisu, for English scroll down
Nikomu nie muszę przedstawiać chyba deseru tiramisu. Myślę, że absolutna większość kojarzy ten włoski deser. Klasyczna wersja jest oczywiście wspaniała, ale pistacjowe tiramisu to trochę inny level. Miałam ochotę zrobić ten deser, od kiedy parę lat temu zobaczyłam na Instagramie pewnej osoby, jej podróż na Sycylię i rekomendacje kulinarne, które dotyczyły właśnie pistacjowego tiramisu. Nie zapisałam sobie wówczas tego adresu, nawet nie pamiętam autora tego zdjęcia i polecajek. Pamiętam jedynie kubeczek a w środku zielonkawy krem i biszkopty.
Co ciekawe, nie ma za wiele przepisów w Internecie na pistacjowe tiramisu, przynajmniej na takie, na jakie ja miałam ochotę. Musiałam więc improwizować i stworzyłam swój własny. Muszę przyznać, że to jeden z najlepszych deserów, jakie kiedykolwiek jadłam. Jest to oczywiście mocno subiektywna ocena, bo uwielbiam i pistacje i kawę i mascarpone :) Niemniej uważam, że powinniście go spróbować, szczególnie teraz, kiedy za oknem leje się żar a takie tiramisu z lodówki wydaje się być najlepszym wyjściem.
Tiramisu pistacjowe
6 porcji
składniki:
- 100 g biszkoptów lady fingers
- 200 ml zaparzonej i ostudzonej kawy espresso
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 200 g słodkiej pasty pistacjowej- przepis tutaj
Żółtka oddzielić od białek.
W misce utrzeć żółtka z cukrem do puszystej masy, następnie dodawać powoli mascarpone i miksować do połączenia. Dodać pastę pistacjową i zmiksować do połączenia.
W osobnej misce białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać w trzech partiach do mikstury pistacjowej i mieszać szpatułką delikatnie ale dokładnie do połączenia.
Biszkopty przekroić na pół. Każdy biszkopt zamoczyć na sekundę w kawie, po czym układać do szklanek: 2 biszpokty-1-2 łyżki kremu- 2 biszkopty- 1-2 łyżki kremu.
Całość posypać pistacjami i wstawić do lodówki na parę godzin do zestalenia.
Pistachio tiramisu
6 portions
ingredients:
- 100 g ladyfingers cookies
- 200 ml brewed and cold espresso
- 250 g mascarpone
- 4 eggs
- 50 g sugar
- 200 g sweet pistachio paste- recipe here
Divide yolks from whites.
In a bowl beat yolks with sugar until light and fluffy. Add mascarpone gradually and mix until combined. Add pistachio paste and mix until combined.
In another bowl beat whites with pinch of salt until stiff peaks. Next add whites in 3 parts to the pistachio mixture and stir carefully in with spatula until combined.
Cut ladyfingers in half, next soak each cookie in coffee for one second then add to the glass: 2 cookies- 1-2 tablespoon cream- 2 cookies-1-2 tablespoons cream. Sprinkle pistachios on top and put to the fridge for couple of hours until set.
Enjoy!
Zamierzam zrobić :-), wygląda cudownie.......
OdpowiedzUsuń