Yachaejeon- Korean vegetable pancake
Kolejny koreański przepis, którzy mnie zachwycił i który zdążyłam już zrobić parokrotnie. Jest to nieskomplikowany przepis, ale idealnie sprawdzi się na szybki lunch, czy chociażby przekąskę na imprezie. Ja zdecydowanie jestem zakochana w tym przepisie i polecam go każdemu, kto lubi warzywne placki, jak i kuchnię koreańską ;)
Yachaejeon
6 placków o średnicy ok 20 cm
składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta płatków chili
- 2 łyżeczki sezamu
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce do połączenia, odstawić.
składniki na placki:
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 średni słodki ziemniak
- 1 chili bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej dymki
- 360 g mąki pszennej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 600 ml wody
Cukinię, marchewkę oraz ziemniaka pokroić w cienkie słupki, czosnek, cebulę oraz chili w drobną kostkę.
W misce połączyć mąkę pszenną oraz kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wlać wodę wymieszać do powstania gęstego ciasta. Dodać wszystkie warzywa i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać trochę oleju, następni nakładać porcję ciasta i rozprowadzić ją po patelni, aby utworzyła cienki placek, smażyć z obydwu storn do skutecznego zarumienienia. Zdjąć z patelni i pokroić na kwadraty, podawać z sosem.
Yachaejeon
6 pancakes, 20 cm each
ingredients for sauce:
- 3 tablespoons soy sauce
- 3 tablespoons water
- 3 tablespoons rice vinegar
- 1 tablespoon sugar
- 1 tablespoon sesame oil
- pinch of chili flakes
- 2 teaspoons sesame seeds
Stir all ingredients in a bowl until combined, set aside.
ingredients for pancakes:
- 1 courgette
- 1 carrot
- 1 onion
- 1 medium size sweet potato
- 1 chili without seeds
- 2 garlic cloves
- handful of chopped spring onion
- 360 g wheat flour
- 80 g corn flour
- 3 teaspoons baking powder
- 2 teaspoons salt
- 600 ml water
Cut carrot, courgette and potato in stripes, Finely dice onion, chili and garlic.
In a bowl mix together: wheat and corn flour, baking powder and salt. Add water and stir until smooth batter. Add all vegetables and stir until incorporated.
Heat a frying pan with a bit of oil, then pour 1 portion of batter and spread over the surface to get thin pancake. Fry on both sides until golden brown, then take out from the stove and cut in squares. Serve with the sauce.
Enjoy!
Taaak pyszne, że nawet mały człowiek jadł z ogromnym apetytem 🥰
OdpowiedzUsuń