poniedziałek, 7 listopada 2022

Moussaka-najlepsza

Classic moussaka, for English scroll down



Muszę przyznać, że odrobinę zwlekałam z tym przepisem, bo jego napisanie, jak i zrobienie, wymaga trochę czasu. Nie jest to przepis na szybką moussakę i trzeba poświęcić odrobinę swojego dnia, aby ją przygotować. Na szczęście raz przygotowana, może wystarczyć na parę dni dobrego obiadu, ponieważ jest to przepis na ogromną porcję. Jej smak również zrównoważy trud, jaki włożyliśmy w jej zrobienie. Moussaka ta jest bowiem, co tu dużo mówić, GENIALNA. Naprawdę nigdy nie jadłam lepszej moussaki i jestem przekonana, że jeśli ją zrobicie to pomyślicie o tym samym. Osobiście lubię takie przepisy, które są bardziej skomplikowane, ale rezultat jest wyśmienity. 
Szczerze polecam Wam ten przepis, będziecie zachwyceni ;)

Klasyczna moussaka
forma ok 35-25 cm

składniki na sos mięsny:
- 800 g mielonej wołowiny
- 400 g passaty pomidorowej
- 125 g bulionu
- 125 g czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 liście laurowe
- garść świeżej pietruszki
- sól, pieprz do smaku

Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mięso  oraz liście laurowe i smażyć do zmiany koloru. Wlać wino i gotować parę minut do odparowania. Następnie dodać pastę pomidorową i wymieszać. Wlać passatę oraz bulion, dodać cynamon oraz cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu ok 30 minut do redukcji płynu. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać pietruszkę i wymieszać. 

składniki na sos beszamelowy:
- 120 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 80 g tartego sera Pecorino/ parmezanu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- sól do smaku

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszać energicznie do powstania lepkiej zasmażki, smażyć chwilę. Następnie, powoli dodawać mleko, cały czas mieszając. Całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia, mieszać bardzo często. Następnie dodać pieprz oraz gałkę muszkatołową i wymieszać. Całość zdjąć z ognia i dodać ser, wymieszać do rozpuszczenia. Do żółtek dodać chochlę gorącego sosu i wymieszać, następnie miksturę powoli dodawać do sosu, mieszając do połączenia. Na samym końcu dodać sól i wymieszać jeszcze raz. 

składniki na warzywa:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg bakłażana
- 500 g cukinii
- sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obrać. Wszystkie warzywa pokroić w plasterki.
Sposób pieprzy: Plasterki warzyw ułożyć na papierze do pieczenia, przyprawić solą oraz pieprzem, polać odrobiną oliwy u piec 15-20 minut w 200 C do miękkości.
Sposób drugi: W dużym garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia do 180 C. Warzywa smażyć partiami, następnie odsączyć z nadmiaru oleju na papierze kuchennym.

złożenie:
Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Formę do zapiekania natłuścić, następnie rozłożyć warstwę z ziemniaków. Na ziemniaki ciasno ułożyć cukinię oraz połowę bakłażana. Następnie dodać cały sos mięsny i wyrównać. Rozłożyć pozostałą połowę bakłażana i wylać bechamel. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na ok 15 minut do wystudzenia.
Smacznego!

Classic moussaka
casserole dish 25x35 cm

ingredients for meat:
- 800 g ground beef
- 400 g tomato passata
- 125 g stock
- 125 g dry red wine
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 3 tablespoons tomato paste
- 1 teaspoon sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 2 bay leaves
- handful of fresh parsley, chopped
- salt, pepper to taste

Finely dice onion and garlic. In a big frying pan, heat 2-3 tablespoons oil, add onion and fry until glossy. Next, add garlic and fry for one more moment. Add meat and bay leaves and fry until it has changed the colour. Next, add wine, bring to boil and cook until reduce the liquid in half.  Add passata, stock, cinnamon and sugar, bring to the boil and cook over low heat for 30 minutes. Season with salt and pepper and take out form the stove. Add parsley and stir until combined.

ingredients for white sauce:
- 120 g wheat flour
- 120 g butter
- 1 liter milk
- 2 egg yolks
- 80 g Pecorino/ Parmesan cheese
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon white pepper
- salt to taste

In a saucepan, melt butter. Next, add flour and whisk vigorously until combined. Fry on low heat for 2 minutes. Start to slowly add milk, stirring all the time and cook until thickened. Next, add nutmeg and pepper, stir to combined. Take sauce form the stove and add cheese, mix until incorporated. Add few tablespoons of hot sauce into the yolks and mix until combined, then add the mixture to the sauce and stir to combined. Add salt in the end and stir again. 

ingredients for vegetables:
- 1 kg potatoes
- 1 kg aubergine
- 500 g zucchini
- salt, pepper

Peel potatoes. Slice all the vegetables. 
First way: Put all slices on a baking trays lined with parchment paper. Season with salt and pepper, sprinkle with olive oil and bake 15-20 minutes at 200 C until tender.
Second way: Heat a lot of oil in a deep pan util 180 C. Next, gradually fry all vegetables until slightly golden set aside on the kitchen towel.

assembling:
Preheat oven to 180 C.
Oil the casserole dish. Add potatoes to the bottom, next add layer of zucchini and half of the aubergine (put everything rather tight next to each other). Pour the meat sauce and even with a spoon. Next, add remaining half of aubergines and cover everything with bechamel. Put to the preheated oven and bake 30 minutes then take out from the oven and let it sit for 15 minutes.
Enjoy!






1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...