Classic yellow Thai curry, for English scroll down
Talerz takiego curry w ponury listopadowy dzień może zdziałać cuda. Już wiele razy przekonałam się, że jedzenie naprawdę może pomóc w przywróceniu lepszego humoru, szczególnie w listopadzie :) Curry jest ostre, ale nie tak bardzo, jak czerwone czy zielone curry, ma w sobie ogrom smaków i aromatów, które idealnie ze sobą współgrają. Myślę, że każdy fan kuchni tajskiej powinien spróbować tego dania:)
Klasyczne żółte tajskie curry
4 porcje
składniki:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 100 g żółtej pasty curry
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- kawałek galangalu
- 4 liście limonki kaffir
- 1 trawa cytrynowa
- 600 g udek z kurczaka (już bez kości)
- 500 g ziemniaków
- 1 zółta papryka
- 2 marchewki
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka kurkumy
Cebulę, czosnek i szalotkę pokroić w drobną kostkę, trawę cytrynową rozgnieść nożem. Paprykę pokroić w słupki, marchewkę w półplasterki a ziemniaki w kostkę. Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki.
W duzym garnku/woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać szalotkę i smażyć do zeszklenia. Dodać galangal, czosnek, trawę cytrynową oraz liście kaffir i smażyć chwilę. Dodać mięso i smażyć chwilę do zmiany koloru na jasny. Następnie dorzucić ziemniaki i ponownie chwilę smażyć. Dodać marchewkę oraz paprykę i całość dobrze wymieszać. Następnie dodać pastę i smażyć ją przez minutę aż zacznie mocno pachnieć, po czym dosypać kurkumę i wszystko wymieszać. Wlać mleko kokosowe i zagotować, po czym gotować ok 15 minut aż curry lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać sok z limonki, całośc wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Classic Thai yellow curry
4 portions
ingredients:
- 2 cans coconut milk
- 100 g yellow curry paste
- 3 shallots
- 3 garlic cloves
- piece of fresh galangal
- 4 Kaffir lime leaves
- 1 stalk lemongrass, smashed with a knife
- 600 g chicken tights (just meat, without bones)
- 1 yellow bell pepper
- 2 carrots
- 500 g potatoes
- 1 teaspoon turmeric
- juice of 1 lime
Finely dice shallots, garlic and galangal. Cut bell pepper in stripes, carrot in half slices and potatoes in cubes. Cut meat in smaller pieces.
In a big pan/wok preheat 2-3 tablespoons oil, add shallots and fry until glossy, add galangal, lemongrass, kaffir leaves and garlic and fry for 30 more seconds. Next add meat and fry just until it has changed the colour to light then add potatoes and fry for another minute. Next add carrot and bell pepper, stir everything to combine. Add paste and fry for around 30 seconds until it has released the flavours. Add turmeric and stir everything. Pour coconut milk, bring everything to a boil then cook around 15 minutes until sligthly thickened. Turn off the stove and add lime juice, stir everything and season with salt and pepper if needed. Serve with rice.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )