czwartek, 23 listopada 2023

Rømmegrøt- Norweski kleik z kwaśnej śmietany

Norwegian rømmegrøt, sour cream porridge, for English scroll down


Słyszeliście kiedyś o takim norweskim wynalazku? Rømmegrøt jest uznawane za danie narodowe, jest najszęściej jedzone podczas wszelkich świąt, także Bożego Narodzenia, choć na samą wigilię przygotowuję się ryż na mleku z jednym migdałem w środku, ten kto wylosuje migdała, w następnym roku stanie na ślubnym kobiercu.- tak mówi legneda :)
Rømmegrøt  jest bardzo często dostępne we wszelkich górskich schroniskach, jest to danie popularne podczas górskiej wędrówki. Tradycyjnie jest jedzone z masłem wytrąconym podczas gotowania, cukrem oraz cynamonem w akompaniamecie dojrzewających wędlin. Smak tej owsianki, a raczej kleiku jest bardzo charakterystyczny- lekko kwaśny, ale konsystencja rømmegrøt jest niesamowicie jedwabista i delikatna. To taki bardziej lejący budyń z kwaśnej śmietany. Głównym składnikiem jest tutaj oczywiście kwaśna śmietana, która powinna mieć jak najwyższą zawartość tłuszczu w sobie. 
Osobiście uwielbiam rømmegrøt, choć nie jest to danie którego da się zjeść całe mnóstwo- jest bardzo zapychające, dlatego też jest pewnie tak bardzo popularne podczas pobutu w górach. 
Tym przepisem chę otworzyć sezon świąteczny na blogu, mam dla Was naprawdę parę świętnych przepisów, którymi sukcesywnie będę się z Wami dzielić :)

Rømmegrøt
2 porcje

składniki:
- 250 g kwaśnej gęstej śmietany, 35 % tłuszczu
- 250 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli

-cynamon, cukier i masło z gotowania do posypania

Śmietanę postawić na ogniu i gotować ok 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodać połowę mąki i energicznie mieszać trzepaczką do połączenia. Pozostawić do gotowania na parę minut aż z masy wytrąci się masło, które należy zebrać łyżeczką i odstawić do innej miseczki. 
Mleko połączyć z pozostałą mąką i etapowo wlewać do masy śmietanowej, mieszać trzepaczką do powstania gładkiej masy. Rømmegrøt pozostawić do gotowania jeszcze przez parę minut. Przyprawić odrobiną soli i zdjąć z ognia, pzrzelać do miseczek i udekorować cukrem, cynamonem i maslem wytrąconym podczas gotowania. Tradycyjnie podawać razem z dojrzewającymi wędlinami (prosciutto, serrano itp.)
Smacznego!

Rømmegrøt
2 portions

ingredients:
- 250 g thick sour cream, 35 % fat
- 250 ml milk
- 50 g wheat flour
- pinch of salt

- cinnamon, sugar and butter from cooking to serve

Add sour cream in a pot and cook over medium heat around 5 minutes, stir often. Add half of the flour and whisk vigorously until smooth and dense batter. Cook few minutes until butter has released from the batter, spoon it and transfer to another bowl. 
Combine milk with remaining flour and gradually add to the sour cream batter, ehisking constantly until get smooth and silky custard like batter. Let it cook for few more mnutes, season with salt and transfer to the bowls. Decorate with sugar, cinnamon and butter from cooking. Traditionally serve also with cured meat. 
Enjoy!



1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...