Poppyseed doughnuts with lemon curd, for English scroll down
W tym roku prawie zapomniałam o Tłustym Czwartku, mojej chyba ulubionej tradycji. Zorientowałam się we wtorek, że TEN czwartek jest już w tym tygodniu. Chciałam się w pewnym momencie nawet poddać i nie robić nic, ale moja pączkowa miłość nie dała za wygraną. Inspiracją do tegorocznych pączków jest słynna amerykańska babka z makiem i cytryną. Bardzo lubię to połączenie, ale jeszcze nie miałam okazji połączyć go w pączkach. Trochę na szybko, ale są, pyszne i pachnące pączki ze wspaniałym cytrynowym curdem, który nadaje kwaskowatości ale też aksamitości do całości, bardzo polecam!
Pączki z makiem i curdem cytrynowym
ok 14 pączków
składniki na curd cytrynowy
- 250 g soku z cytryny
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 2 zółtka
- 80 g masła
Cukier połączyć z sokiem z cytryny i podgrzewać do rozpuszczenia. Jajka i żółtka roztrzepać w misce. Kiedy cały cukier będzie roztopiony, wlewać płyn powoli do jajek, ciągle mieszając, następnie przelać ponownie do garnka i gotować na średnim ogniu do zgęstnienia (ok 10 minut), mieszać bardzo często. Po tym czaise dodać masło i gotować jeszcze 5 minut. Gorący curd przelać do naczynia, ostudzić a następnie przełożyć do lodówki na całą noc do zestalenia.
składniki na zaczyn:
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży lub 14 g aktywnych suchych
- 250 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
Drożdże rozdrobnić, wszystkie składniki dodać do naczynia, i dobrze wymieszać do połączenia, odstawić na 10-15 minut do wyrosnięcia.
składniki na ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 40 g roztopionego masła
- 2 łyżki maku
Jajko i żółtka utrzeć razem z cukrem na puszystą masę, dodać do mąki i maku razem z zaczynem i wymieszać do połączenia. Następnie dodać masło i ugniatać ciasto aż będzie elastyczne i odchodzić od ścianek misy. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść chwilę rękami i uformować kulę, po czym włożyć do ja miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1.5-2 godziny do wyrastania. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować i rozwałkować na ok 1.5 cm placek, po czym wycinać kółka wycinarką i odstawiać na papier do pieczenia. Wykrojone pączki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30-40 minut. Pączki muszą ponownie podwoić swoją objętość.
W międzyczasie rozgrzać olej rzepakowy na 180 C. Napuszone pączki smażyć z obydwu storny aż będą miały rumiany kolor, po czym zostawić do ostudzenia.
Curd cytrynowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i nadziewać pączki obficie.
składniki na lukier:
- ok 200 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- skórka z cytryny i mak do posypania
Cukier puder połączyć z mlekiem i ucierać do powstania gęstej ale lejącej masy. Pączki udekorować lukrem oraz dodatkami.
Smacznego!
Poppyseed and lemon curd doughnuts
around 14 doughnuts
ingredients for lemon curd
- 250 g lemon juice
- 250 g sugar
- 2 eggs
- 2 egg yolks
- 80 g butter
Combine sugar and lemon juice in a pot and cook until dissolved. Beat eggs and yolks until combined, then carefully pour lemon and sugar liquid inside, whisking constantly. Next pour the mixture again into the pot and cook over medium heat until thickened- around 10 minutes, stir very often. Next add butter and cook for another 5 minutes. Pour the hot curd into a container and let cool, then put to the fridge for overnight.
ingredients for starter:
- 1 tablespoon wheat flour
- 1 tablespoon sugar
- 50 g fresh yeasts or 25 g active dry
- 250 ml warm but not hot milk
Crush yeast if using fresh and combine everything in a bowl, set aside for 10-15 minutes until proof.
ingredients for dough:
- 480 g wheat flour
- 4 egg yolks
- 1 egg
- 3 tablespoons sugar
- 40 g melted butter
- pinch of salt
- 2 tablespoons poppyseeds
Beat egg, yolks and sugar until light and fluffy, then add flour, poppyseeds and starter add knead until combined. Next add butter and knead until elastic and smooth dough. Take out on a counter and knead with hands for a bit, then form a ball. Next put the dough in a bowl, cover with a kitchen towel and set aide for 1.5-2 hours until doubled size.
When the dough is risen, deflate the dough and roll out into a 1.5 cm rectnangle. Cut the doughnuts with a cutter and put them on a parchment paper, cover with the kitchen cloth and set aside to rise for a 30-40 minutes- they have to double the size.
Meanwhile heat a canola oil in a pot for deep frying for 180 C. Fry risen doughnuts on both size until golden, then transfer them on a paper towel and let cool.
Put lemon curd in a piping bag with a filling piping tip and fill the doughnuts.
ingredients for icing:
- around 200 g icing sugar
- 2-3 tablespoons milk
- poppyseeds and lemon zest for decoration
Combine icing sugar and milk and whisk until dense but liquidy mixture. Glaze the doughnuts with icing and decorate with poppyseeds and lemon zest.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )