piątek, 2 lutego 2024

Khachapuri adjaruli

 Khachapuri adjaruli, for English scroll down


Nie wiem, czy to danie trzeba przedstawiać, myślę, że nie :) Dla mnie to jest perfekcja w stylu comfort food, na które zawsze mam ochotę. Ciepłe, tłuste i pełne smaku- takie jest to kahachapuri. Na blogu pojawił się już przepis na chinkali, więc teraz przyszła pora na kolejną, jakże popularną odsłonę kuchni gruźińskiej. Myślę, że kiedy uda mi się kiedyś pojechać do Gruzji to będę to jadła codziennie naprzemian z pierogami :) Niestety ine udało mi się znaleźć tradycyjnych serów, które wykorzystuje się do tego typu khachapuri, ale starałam się, aby wyszło jak najlepiej. Nie muszę chyba pisać, że jest to danie kompletnie pyszne, które warto zrobić bez wględu na wszystko? :)

Khachapuri adjaruli
2 duże placki

składniki na ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 120 g wody
- 60 g mleka
- 4 g drożdży aktywnych suchych
- 1 łyżka oleju
- 5 g soli
- 5 g cukru

Wszystkie składniki dodać do misy miksrea i ugniatać 5-10 minut aż ciasto będzie elastyczne, następnie wstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt, który następnie podzielić na pół. Każy kawałek ciasta zwijać z dwóch dłuższych stron do środka, tak aby końce się spotkały i stworzyły łódkę. 

składniki na wypełnienie:
- 250 g sera imeruli lub mozzarella
- 200 g sera sulguni cheese lub feta
- 2 żółtka
- 4 kawałki masła
- jajko do glazury

Piekarnika nastawić na 225 C- grzanie góra-dół. 
Sery zetrzeć i połączyć ze sobą, po czym wypełnić łódeczki ciasta, następnie wysmarować całość rozbełtanym jakiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, następnie wyjąć i wbić po jednym żółtku, po czym przełożyć do piekarnika. Piekarnik nastawić na fukncje grill i grillować ok 3-5 minut aż ser zacznie lekko brązowieć. Wyjąć z piekarnika, dodac po dwie kostki masła i podawać. 
Smacznego!

Khachapuri adjaruli
2 big khachapuris

ingredients for dough:
- 300 g all purpose flour
- 120 g water
- 60 g milk
- 4 g active dry yeast
- 1 tablespoon oil
- 5 g salt
- 5 g sugar

Add all ingredients in a mixer bowl and knead until elsatic dough. Next transfer to a bowl, cover with a kitchen towel and set aside in a warm place for a 1.5 hours until it double its size. Next deflate the dough and roll in a rectangle, then cut in half. Each piece roll with longer sides to the center until the end meet and create a boat shape.

ingredients for filling:
- 250 g imeruli cheese or mozzarella
- 200 g sulguni cheese or feta
- 2 egg yolks
- 4 pieces of butter
- egg for egg wash

Shredd cheeses and mix together, then fill the dough boats, wash with a beaten egg and put in the preheted oven and bake for 15 minutes, then take out from the oven, crack ee yolks on top and put to the oven again. Change the oven function to grill and grill it 3-5 minutes until cheese starts to golden slightly. Take out from the oven, add 2 pieces of the butter and serve.
Enjoy!




1 komentarz:

  1. Jakież to bezwstydnie tłusto apetyczne 😊
    I to rozpływające się masełko...😋

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...