Grilled sandwich with bell pepper paste, baked aubergine and oyster mushrooms, for English scroll down
Chciałam stworzyć kanapkę, która będzie zawierała w sobie boczniaki i ,przede wszystkim, pieczony bakłażan. Długo się zastanawiałam, jakby to wszystko połączyć, aby uzyskać najbardziej umamiczny smak, ale w rezultacie wyszło nawet lepiej niż się spodziewałam. Całość jest bardzo sycąca, bogata w różne smaki i przede wszystkim tak dobrana, aby wszystko łączyło się ze sobą w idealną kompozycję. Nie chciałam używać bardzo aromatycznego sera, aby nie przykryć smaku innych składników, więc zdecydowałam się użyć klasycznej mozzarelli di bufala i absolutnie się nie zawiodłam. Boczniaki przyprawiłam w bardziej azjatycki sposób, a pastę z papryki zrobiłam sama, aby nadać jej odpowiedni dla mnie smak. Koniecznie polecam spróbować tego połączenia, myślę, że będziecie zachwyceni.
Grillowana kanapka z pastą paprykową, pieczonym bakłażanem i boczniakami
3 duże kanapki
składniki na pastę:
- 2 papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 220 C.- grzanie góra-dół.
Paprykę przekroić na pół i połozyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby skórka była na górze. Cebulę i czosnek obrać i owinąć w folię aluminiową i również ułożyć na blaszce do pieczenia. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i pie ok 40 minut aż skórka z papryki będzie przypalona. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić, po czym obrać paprykę z pestek i skórki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zblendować na pastę, przyprawić solą i pieprzem według uznania.
składniki na bakłażana:
- 1 mały bakłażan
- sól, pieprz i oliwa
Piekarnik nastawić na 200 C.
Bakłażana pokroić w 1/2 cm plastry, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i przyprawić solą oraz pieprzem, polać odrobiną oliwy i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut do miękkości. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić.
składniki na boczniaki:
- 200 g boczniaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirin
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól i pieprz do smaku
Boczniaki porkoić na trochę mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju po czym dodać grzyby i podsmazyć na rumiany kolor. Następnie dodać sos sojowy, mirin, sezam oraz przyprawić solą i pieprzem. Calość wymieszać i smazyć minutę. Wyłączyć ogień i dodać olej sezamowy, cąłośc wymeiszać i odstawić.
składniki na kanapaki:
- 6 kromek chleba, najlepiej na zakwasie
- 250 g mozzarella di bufala pokrojona w plasterki
- masło do smażenia
Każdą kromkę posmarować cienką warstwą pasty paprykowej. Na 3 kromki ułożyć kolejno: plastry bakłażana-boczniaki-mozzarella i przykryć kolejną kromką. Kanapki odrobinę przygnieść.
Na patelni rozgrzać spory kawałek masła, następnie dodać kanapki i smażyć z obydwu stron na złoty kolor, podawać natychmiast.
Smacznego!
Grilled sandwich with bell pepper paste, baked aubergine and oyster mushrooms
3 big sandwiches
ingredients for bell pepper paste:
- 2 red bell peppers
- 4 garlic cloves
- 1/2 onion
- 1 tablespoon lemon juice
- 1/2 teaspoon smoke sweet paprika
- salt an pepper to taste
Preheat oven to 220 C.
Cut bell peppers in half and add on a baking sheet lined with a parchemnt paper skin side up. Peel onion and garlic and wrap with an aluminium foil, add on the baking sheet. Put the baking sheet in the preheated oven and bake 40 minutes until bell pepper's skin is burned. Next take out from the oven and set aside to cool, then peel the skin and remove the seeds from the bell peppers. Add all ingredients in a blender and blend until smooth paste. Season with salt and pepper, mix again and set aside.
ingredients for aubergine:
- 1 small aubergine
- salt, pepper and olive oil
Preheat oven to 200 C.
Cut aubergine in 1/2 cm slices then add on the baking sheet line with the parchent paper. Season with salt and pepper and sprinkle with the olive oil. Next take into the preheated oven and bake around 15 minutes until soft, take it out from the oven and set aside.
ingredients for oyster mushrooms:
- 200 g oyster mushrooms
- 2 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons mirin
- 1 tablespoon sesame seeds
- 1 tablespoon sesame oil
- salt and pepper to taste
Cut oyster in a little bit smaller pieces. Heat 2-3 tablespoons oil in a pan and add mushrooms, fry until golden, then add soy sauce, mirin and sesame seeds, season with salt and pepper and fry for one minute. Turn off the heat and add sesame oil, stir until ocmbined.
ingredients fro sandwiches:
- 6 slices of bread, sourdough is the best
- 250 g mozzarella di bufala, sliced
- butter for frying
Spread bell pepper paste over each bread slice, then add in order: aubergine slices-oyster mushrooms- mozzarella slices and cover with another bread slice, then squeeze sandwich a bit.
In a frying pan heat piece of butter and add sandwiches, fry on both sides until golden brown, serve immediately.
Enjoy!
A gdyby tak z tortillą? Napewno nie będzie taka chrupiąca jak chleb ale chyba powinno się udać.
OdpowiedzUsuńZawsze możesz spróbować i wszystko razem zwinąć, a później przycisnąć panini grillem na przykład i też powinno wyjść pysznie :)
Usuń