Deviled eggs with tuna paste, jalapeño and pomegranate, for English scroll down
Wielkanoc tuż tuż, więc zaczynamy maraton świątecznych przepisów od jajek. Co roku robię jajka faszerowane i, co roku staram się wymyślić jakieś inne połączenie. W tym roku padło na tuńczyka, jalapeno i granata. Dlaczego? Chciałam, aby w tym jednym jajku znalazły się wszystkie smaki, które spowodują, że całość będzie zbalansowana. Tuńczyk- smak słony i umami, limonka- kwaśny, jalapeno, chrzan- ostry, granat- słodki, cierpki. Wyszło fantastycznie, więc jajka na tegoroczną Wielkanoc są już zapewnione :)
Jajka faszerowane pastą z tuńczyka z jalapeño i granatem
10 jajek
składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- sok z 1/2 limonki
- puszka tuńczyka w zalwie wodnej- 120 g samej ryby
- garść pestek granata
- piklowane jalapeño
- parę gałązek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Jajka przekroić wzdłuż i ostrożnie wyjąć zółtka. Do żółtek dodać majonez, chrzan i dobrze odsączoną rybę, następnie sok z limonki, całość przyprawić solą i pieprzem i ugnieść widelcem lub praską do ziemniakó na jednolitą masę. Pastą nadziewać białka, następnie dodać po kawałku jalapeño, parę pestek granata oraz gałązkę szczypiorku.
Smacznego!
Deviled eggs with tuna paste, jalapeño and pomegranate
10 eggs
ingredients:
- 5 hard boiled eggs
- 2 tablespoons mayonnaise
- 1 teaspoon grated horseradish
- juice of 1/2 lime
- 1 can of tuna in water- 120 g only fish
- handful pomegranate seeds
- few pieces pickled jalapeño
- few chive stalks
- salt and pepper to taste
Cut eggs lengthwise and carefully take out yolks. Add mayonnaise, horseradish and lime juice in a bowl with yolks and season with salt and pepper. Mash everything with fork or potato masher until smooth paste. Fill whites with the paste, then decorate with piece of jalapeño, few seeds of pomegranate and chive stalk.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )