Blueberry and raspberry galette with basil, for English scroll down
Myślę, że przede wszystkim przepis na ten spód jest wyjątkowy i zdecydowanie warty uwagi, choć połączenie jagód, malin i aromatycznej bazylii jest równie kuszące. Całość wyszła rustykalnie, dekadencko, klasycznie, ale absolutnie nie nudno. Słodko-cierpkie połączenie z fantastycznym chrupiącym ciastem i nutką lekko pieprznej bazylii zadowoli wielu entuzjastów słodkości :)
Galette jagodowo-malinowe z bazylią
placek, ok 24 cm
składniki na spód:
- 165 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g zimnej wody
Masło pokroić w kostkę i wstawić do zamrażarki na ok 15 minut. Wodę połączyć z solą i również wstawić do zamrażarki na ok 10 minut.
Makę przesiać do miski miksera, dodać masło i utrzeć do powstania kruszonki, dodać wodę i ponownie szybko utrzeć do powstania klejącego ciasta. Z ciasta ulepić kulę, owinąć w torbę plastikową i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na długi prostokąt, następnie złożyć ciasto, jak list i obrócić o 90 stopni, po czym ponownie rozwałkować na długi prostokąt, złożyć i obrócić o 90 stopni. Ciasto ponownie rozwałkować i złożyć, następnie uformować szybko kulę. Włożyć do torebki plastikowej i wstawić do zamrażarki na ok 15 minut.
składniki na nadzienie:
- 200 g jagód
- 200 g malin
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru
- garść liści bazylii
- 1 jajko + cukier do dekoracji
Piekarnik nastawić na 190 C- grzanie góra-dół.
Bazylię posiekać drobno. Jagody i maliny dodać do miski, następnie dodać cukier, mąkę oraz bazylię i wszystko dokładnie wymieszać, odstawić.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży 3 mm placek. Ciasto przełożyć na formę lub blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta ulożyć nadzienie i rozsmarować je, zostawiając ok. 3 cm miejsca z brzegów, następnie nakładać brzegi ciasta na nadzienie, tworząc obręcz.
Jajko roztrzepać widelcem, po czym posmarować nim ciasto. Całość posypać jeszcze cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut aż boki ciasta będą mocno rumiane. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić, po czym posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!
Blueberry and raspberry galette with basil
24 cm pie
ingredients for crust:
- 165 g wheat flour
- 120 g cold butter, cubed
- 60 g cold water
- 1/4 teaspoon salt
Cut butter and put it to the freezer for 15 minutes. Combine water with salt and put is also to the freezer for 10 minutes.
Sift flour in a stand mixer bowl, add cubed butter and mix until crumbley, add ice-cold water and mix it until combined. Quickly form a ball, then cover with a plastic foil and put it in the fridge for at least 1 hour. Take out the dough from the fridge and roll into a long rectangle, then fold in three like a letter and rotate it 90 degrees. Roll the dough again into the rectangle shape, fold and rotate. Repeat the procedure once more, then quickly form a ball, cover with the cling foil and put in the freezer for 15 minutes.
ingredients for the filling:
- 200 g blueberries
- 200 g blueberries
- 200 g raspberries
- 3 flat tablespoons potato starch
- 3-4 tablespoons sugar
- 1 egg + sugar to decorate
- handful of basil leaves
Preheat oven to 190 C.
Chop finely the basil. In a bowl add fruits, starch, sugar and basil- stir until combined, set aside.
Take the dough from the freezer and roll out on a big, 3 mm circle. Take the dough in a big form or baking sheet lined with a parchment paper. Add the filling in the center of the dough and spread, leaving 3-4 cm space on the sides. Next fold the side on the filling, making sort of a ring. Slightly beat the egg and brush the cake with it, then sprinkle with sugar. Put the galette in the preheated oven and bake around 50 minutes until golden brown. Take the cake out from the oven and set aside to cool, then sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )