Scarpaccia di zucchine, for English scroll down
Scarpaccia di zucchine to bardzo proste i wyśmienite wykorzystanie cukini. Kiedy masz jej zbyt dużo, lub kiedy już nie masz pojecia co z nią zrobić po obfitych zbiorach z ogródka, scarpaccia przychodzi z pomocą. Banalnie prosta przekąska, którą można jeść na ciepło, na zimno, z dipem lub bez, jak chcecie po prostu! Miałam do niej dwa podejścia, za pierwszym razem wylałam wodę, która pojawiła się po dodaniu do cukini soli, bo myślałam, że tak będzie lepiej, jednak woda ta jest niesamowicie potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystecji ciasta. Za drugim razem wyszło już pyszne, cieniutkie ciaato, które zjadłam z sosem czosnkowym, ale takie saute też jest pyszne!
Scarpaccia di zucchine
1 placek
składniki:
- 500 g cukini
- 1 cebula
- 85 g mąki pszennej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Cukienie i cebule pokroić w cienkie plasterki, dodac do miski razem z solą i dokładnie wymieszać. Całość przygnieść talerzem i zostawić na ok godzinę aż warzywa puszczą sporo wody.
W międzyczasie nastawić piekarnikna 180 C- termoobieg. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski z warzywami (nie odcedzać z wody, woda jest bardzo potrzeba) dodać mąki, oliwę, skórkę z cytryny, tymianek i przyprawić całość pieprzem. Wszystko wymieszac do powstania gęstej i lepkiej masy. Masę wyłożyć na papier do pieczenia i rozsmarować na cienki placek, następnie wlożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut, po czym włączyć funkcję grilla i zapiekać jeszcze parę minut do zrumienienia.
Placek wyjąć, chwilę ostudzić i pokroić na kawałki. Mozna podawać s sosem lub bez.
Smacznego!
Scarpaccia di zucchine
1 thin layer
ingredients:
- 500 g zucchini
- 1 onion
- 85 g wheat flour
- 40 g corn flour
- 2 tablespoons olive oil
- zest of 1/2 lemon
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon dried thyme
- pepper to taste
Thinely slice the zucchinis and onion, put in a bowl and add salt, stir well, press with some plate and set aside for an hour until vegetables has released juices, but do not throw the jucies away, it's an important ingredient!
Meanwhile preheat the oven to 180 C with a fan. Line a baking sheet with a baking paper.
Next add flours, lemon zest, olive oil, thyme and pepper in the bowl with vegetables and stir everything until smooth and dense batter. Spread the batter over the baking sheet, making a thin layer. Put the batter in the preheated oven and bake 40 minutes, then turn on the grill option and grill for a couple of minutes until golden brown. Take the cake out of the oven, set aside to cool slightly and cut in pieces. Serve with or without the dip.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )